Hlavní obsah

Bouře Sandy zabila už 48 lidí. Blíží se k Pittsburghu, pak zamíří na Kanadu

– Washington/New York • Aktualizováno

Bouře Sandy v úterý zpustošila východní pobřežní oblasti USA včetně New Yorku a New Jersey. Ve Spojených státech a v Kanadě má už na svědomí 48 lidských životů, napsala agentura AP. Nyní míří do vnitrozemí. Podle Národního centra pro hurikány se blíží k Pittsburghu, odkud by se měla stočit na sever a pokračovat do Kanady. Velké vlny na jezeře Michigan zaznamenalo i poměrně vzdálené Chicago.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod bouře Sandy nad USA na satelitních záběrechVideo: NASA

 
Článek

Národní centrum pro hurikány hlásí, že bouři Sandy postupující Pennsylvánií k Pittsburghu doprovázejí vichry o rychlosti 72 kilometrů za hodinu. Jsou vydány výstrahy před nebezpečnými meteorologickými jevy. Podle prognózy by se měla bouře stočit na severozápad a přesunout se na území Kanady.

Více než třetina z obětí, 18 mrtvých, připadá na město New York, oznámil starosta Michael Bloomberg. Nejlidnatější město spojených států se po náporu bouře jen pomalu probouzí k životu. Jeho obyvatelé zůstanou podle Bloomberga několik dalších dní bez podzemní dráhy.

Kromě státu New York, ve kterém nejlidnatější město USA leží, je podle AP hlášeno nejméně pět mrtvých v Pensylvánii a tři v New Jersey. Řadu obětí způsobily padající stromy. U pobřeží Severní Karolíny přišla o život členka posádky repliky historické lodi Bounty. Minulý týden hurikán Sandy usmrtil 69 lidí v Karibiku.

"Tato bilance se bohužel může ještě zhoršit," řekl Bloomberg na tiskové konferenci.

Foto: ČTK/AP

Zaplavené vozy taxi služby v New Yorku

Prezident Barack Obama prohlásil stát New York za krizovou oblast stejně jako Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware a Maryland.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Podle meteorologů vejde Sandy do dějin jako výjimečný povětrnostní úkaz. Škody přesáhnou podle odhadů vlády sedm miliard. Společnost Eqe-cat zaměřená na odhadování škod z katastrof ale tvrdí, že se škody budou pohybovat mezi 10 a 20 miliardami dolarů, CNN uvádí až 25 miliard. Bouře zasáhla pobřeží v šířce 1300 kilometrů.

Její devastující pouť však neskončila. Znepokojivé prognózy trápí americké vnitrozemí, zejména desetimiliónové Chicago na březích jezera Michigan. Přívalové vlny tam mohou dosáhnout až sedmi metrů, varovaly úřady a vyzvaly obyvatele, aby se zdržovali co nejdál od břehu. Zavřená je i cesta na břehu.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Vlny ve státě New Jersey

Foto: Darren Hauck, Reuters

Vlny bičují pobřeží Milwaukee.

"Bóje asi 80 km jihovýchodně od Milwaukee zaznamenala už vlny o výši šesti metrů," uvedl meteorolog Gino Izzi. Podle něj ale mohou vlny ještě stoupnout.

Vítr může dosahovat rychlosti až sto kilometrů v hodině, v indianském Michigan City naměřili 110 km/h.

Foto: ČTK/AP

V americkém okrese Suffolk zachraňují starší ženu.

V deset dopoledne SEČ bylo oko hurikánu 145 km západně od Filadelfie. Bouři provázely stále větry o rychlosti až 145 km/h.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zatopený WashingtonVideo: Reuters

Vichřice bičují širokou oblast od severní Georgie až po Michiganské jezero. Ve většině Nové Anglie a na Středozápadě silně prší. Blizard by mohl ve středu přinést 60 až 90 centimetrů těžkého sněhu do hor v Západní Virgínii.

Foto: Darren Hauck, Reuters

Vlny bičují pobřeží Milwaukee.

Mimo provoz jsou přístavy i rafinerie

Škody na americké ekonomice budou podle expertů dalekosáhlé, dopad živlu už nyní pociťuje hlavně energetika a doprava. Bez elektřiny je téměř 7,5 miliónu odběrných míst, odstavena byla velká část rafinerií. Doprava v postižených místech se zastavila. Jen v úterý bylo zrušeno přes 10 000 letů.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod a průběh bouře Sandy v New Yorku na časosběrném videuVideo: Mads Lund, vimeo.com

Největší katastrofu ve svých dějinách zažívá i newyorské metro, které zaplavila voda. "Newyorské metro je staré sto osm let, ale nikdy nečelilo katastrofě tak zničující, jakou jsme prožili v noci," řekl ředitel newyorského dopravního podniku Joseph Lhota. Vyčerpání vody z podzemní dráhy zabere mezi 14 hodinami a čtyřmi dny.

Foto: ČTK/AP

Auta v zatopeném tunelu v Brookylnu

V New Yorku také muselo být evakuováno 200 pacientů univerzitní nemocnice Tisch. Bylo mezi nimi i dvacet novorozenců v inkubátorech.

Prezident Barack Obama prohlásil stát New York za krizovou oblast.

Mimo provoz jsou i klíčové přístavy, kudy proudí přibližně milión barelů paliv denně. Nefungovala severní větev rozvodné sítě Colonial Pipeline, která pokrývá 15 procent spotřeby benzínu, nafty a ostatních paliv na východním pobřeží.

Pod vodou je většina přístavního města Atlantic City, odkud bylo evakuováno 30 000 lidí.

Foto: ČTK/AP

New York zůstává z větší části ve tmě.

Ohrožené jaderné elektrárny 

Reaktor jaderné elektrárny Salem v americkém státě New Jersey byl dnes odstaven, když se zastavily čtyři ze šesti vodních čerpadel jaderného reaktoru. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na provozovatele elektrárny, společnost PSEG. Elektrárna Salem leží ve státě New Jersey na březích řeky Delaware. V sousední jaderné elektrárně Hope Creek byl vyhlášen stav ohrožení kvůli stoupající hladině řeky.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah do transfomrátoru způsobil výpadek proudu na ManhattanuVideo: LiveLeak.com

Živel už zasáhl i Kanadu, kde si už vybral jednu oběť. Více než 68 000 domácností v provinciích Ontario a Québec se ocitlo bez proudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám