Hlavní obsah

Kennedyho bratr prý stál za atentáty CIA

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Robert Kennedy, bratr prezidenta Johna a v letech 1961-1964 ministr spravedlnosti, měl údajně podíl na přípravě atentátů plánovaných tajnou službou CIA včetně útoků na Fidela Castra. Vyplývá to z 693 odtajněných stránek dokumentů, jež oznámil nynější ředitel tajné služby Michael Hyden.

Článek

Castro se měl stát obětí rafinovaných atentátů - od otrávených doutníků až po potápěčský oblek napuštěný jedem.

Dokumenty zveřejněné na webu univerzitou George Washingtona (www.gwu.edu/~nsarchiv/index.html) podle šéfa archívu Thomase Blatona ukazují, že CIA po 25 let, až do roku 1973, porušovala svůj statut atentáty, tajnými odposlechy, sledováním korespondence novinářů, protiválečných aktivistů i pokusy na nic netušících občanech.

Údajný podíl Kennedyho na přípravě atentátů v režii CIA zmínil podle záznamu diskuse ze 4. ledna 1975 tehdejší šéf diplomacie Henry Kissinger, když už vyšetřování praktik služby běželo na plné obrátky.

Kissinger vystupoval proti publikování všech zjištění a na Kennedym chtěl ilustrovat, jak nebezpečné je prát špinavé prádlo CIA na veřejnosti. O Kennedym mu prý řekl při setkání bývalý šéf CIA z 60. let Richard Helms s tím, že "jde jen o špičku ledovce".

Sporné operace CIA

Příkaz najít všechny "kostlivce ve skříních" CIA vydal 9. května 1973 její tehdejší šéf James Schlesinger, když se zjistilo, že dva muži, kteří se rok předtím v zájmu prezidenta Nixona vloupali do štábu demokratů v komplexu Watergate, jednali ve spolupráci s CIA.

Poslední den roku 1973 pak předložil nový šéf CIA William Colby ministerstvu spravedlnosti 18 případů, kdy služba "překročila čáru". Přiznal v nich vedení záznamů o více než 9900 Američanech vystupujících proti válce, sledování disidentských skupin (1967-1971), otvírání korespondence s SSSR (1953-1973) a také s Čínou (1969-1972), sledování novinářů, vloupání do bytů i přípravu atentátů na Fidela Castra a konžského politika Patrice Lumumbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám