Hlavní obsah

Každý jednatřicátý Američan je ve výkonu trestu

CNN, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rekordní počet 7,3 miliónu Američanů byl v roce 2007 v USA ve výkonu trestu. Do tohoto čísla ale nejsou počítání jen vězni v žalářích, ale také lidé odsouzení podmínečně nebo vykonávající alternativní trest. Vyplývá to z pondělní zprávy organizace Pew Center.

Článek

Počet lidí ve výkonu trestu v USA rapidně roste. Ještě v roce 1982 v něm byl každý 77. dospělý Američan, tedy 2,2 miliónů lidí.

V USA žije jen pět procent světové populace, ale 25 procent světových vězňů, připomíná Pew. Počet potrestaných je ale dám i tím, že v USA jsou lidé trestáni i za prohřešky, které v jiných zemích trestné nejsou, například za močení na veřejnosti nebo jízdu načerno.

Nejvíce lidí je za mřížemi na jihu USA. V Georgii je ve výkonu trestu každý třináctý dospělý, zatímco v New Hampshire jen každý 88.

Ze zprávy též vyplývají pohlavní a rasové rozdíly. Černoši jsou ve vězení čtyřikrát častěji než běloši. Na konci roku 2007 byl ve výkonu trestu každý jedenáctý dospělý Afroameričan. Muži jsou vězněni pětkrát častěji než ženy.

Vězeňský systém je přitom velmi nákladný Soudci přesto nejraději udílejí tresty vězení, přestože alternativní stojí 22krát méně. Jejich systém je však nefunkční.

Věznice jsou přeplněné. V Kalifornii soudci v únoru nařídili, aby se počet vězňů ve věznicích snížil od 40 procent, aby se zabránilo násilí v žalářích. Znamená to, že by se mělo propustit 58 000 kalifornských vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám