Hlavní obsah

Jemenská Al-Káida přišla o jednoho z vůdců

Jemenská Al-Káida na Arabském poloostrově ve čtvrtek přiznala, že při náletu amerického bezpilotního letadla byl před necelým týdnem zabit její významný činitel. Desítky lidí zahynuly při náletech syrského letectva na pozice povstalci u Damašku.

Článek

Podle agentury AP byl při náletu dronu zabit duchovní Harís bin Ghází Nadhárí, který nedávno pochválil krvavý útok na pařížskou redakci satirického listu Charlie Hebdo, při němž zahynulo 12 lidí.

Nadhárí zahynul s dalšími třemi členy Al-Káidy v jihojemenské provincii Šabva 31. ledna, když vozidlo, jímž jeli, zasáhla raketa odpálená z bezpilotního letounu.

Nadhárí zaujal západní média loni v listopadu, když označil za nelegitimní tvrzení Islámského státu (IS), že se jeho moc rozprostírá i nad částí Arabského poloostrova. Zdůraznil, že jemenská Al-Káida mu není podřízena.

Nálety na předměstí syrské metropole pokračovaly i ve čtvrtek a podle sdělení opozice si vyžádaly životy nejméně 57 lidí. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna. Odvetné útoky rebelů na Damašek údajně usmrtily deset lidí, z toho jedno dítě.

Jordánsko provedlo ve čtvrtek nálety na Islámský stát. Byly to první letecké útoky jordánského letectva od sestřelu jordánského pilota Maáze Kasásby, kterého IS zajala a posléze upálila

Irácký premiér Hajdar Abádí ve čtvrtek nařídil, aby počínaje sobotou byl zrušen zákaz nočního vycházení pro iráckou metropoli platící od půlnoci do pěti hodin ráno. Premiér se tak rozhodl po středeční schůzce s velením bezpečnostních operací, které zajišťují hlavní město. Podle armády není už Bagdád v přímém ohrožení radikály z Islámského státu, kteří se loni dostali do míst vzdálených několik desítek kilometrů od hlavního města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám