Hlavní obsah

HRW: Tajné operace FBI dohánějí muslimy k terorismu

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agenti FBI v utajení, kteří se snaží provokacemi odhalit teroristy mezi muslimy ve Spojených státech, v řadě případů fakticky dohnali k teroristickému činu osoby, které by jej jinak nespáchaly. Toto šokující zjištění přinesla zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

„Při bližším pohledu si uvědomíte, že řada z těchto (usvědčených) lidí by nikdy zločin nespáchala bez povzbuzování a nátlaku bezpečnostních složek, které jim někdy i platily, aby teroristický čin uskutečnili,“ uvedla Andrea Prasowá z washingtonské pobočky HRW.

Prověřila 27 kauz a zjistila, že v polovině z nich vedla k usvědčení tajná operace FBI, přičemž agenti hráli často ve spiknutí aktivní roli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dokument uvádí osud čtveřice z newyorského Newburghu, jež přešla k islámu a byla obviněna z plánování útoku na synagogy a vojenskou základnu. Soudce ale dospěl k závěru, že „se zločinem fakticky přišla vláda“, respektive orgán státu, „jenž dodal prostředky, a odstranil všechny důležité překážky“ k jeho spáchání.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

V jiném případu agent FBI navedl sedmadvacetiletého duševně zaostalého Rezwana Ferdause, jenž dostal sedmnáct let za úmysl napadnout Pentagon a Kongres modely letadel s bombami.

Reklama

Výběr článků

Načítám