Hlavní obsah

Hrdina Sully trpěl po přistání na Hudsonu depresemi

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Amerika ho oslavuje, on sám však má pochyby: kapitán, který přistáním na řece Hudsonu zachránil život 155 lidem, si prožil po svém hrdinském činu bezesné noci. Trpěl depresemi a musel vyhledat psychologa.

Článek

„První noci byly nejhorší,“ svěřil se v pořadu 60 minut televize CBS pilot Chelsey „Sully“ Sullenberger (58), který 15. ledna posadil svůj Airbus A320 na hladinu newyorské řeky poté, co stroji vypadly oba motory, protože nasály několik kolem letících hus.

„Měl jsem pak špatný týden. Pořád se mi honilo hlavou, co všechno se mohlo stát. Připadal jsem si jako lidé, kteří uvízli v těžké životní krizi.“ Podle listu Boston Globe dokonce trpěl depresemi, v noci ho přepadávala úzkost, takže musel vyhledat psychologa.

Přistání na řece se přitom jevilo jako jediná alternativa, protože Sullenberger se už nemohl vrátit ani na newyorské letiště La Guardia, odkud vzlétl, ani si to namířit na další nejbližší vzdušný přístav – Teterboro in New Jersey. „Dnes už nic nepřehodnocuji. Udělal jsem jediné, co jsem mohl. Povedlo se mi zbavit se té nejzhoubnější tísně,“ dodal.

:. Rekonstrukce letecké nehody na řece Hudson

Při slyšení před Sněmovnou reprezentantů Sullenberger přiznal, že letecká doprava úpí pod náporem globální finanční a ekonomické krize. Zaměstnavatel, letecká společnost US Airways, mu snížil plat o 40 procent a přestal mu přispívat do penzijního fondu.

„Američané mají z posledních měsíců ohromné zkušenosti s ekonomickými problémy, ale zaměstnanci aerolinií to vše už znají osm let,“ uvedl kapitán. „Zasáhla nás ekonomická tsunami, tragédie 11. září, bankroty, proměnlivé ceny paliva, fúze a ztráty penzí. To vše dopadlo velmi těžce na americké aerolinie.“

Dodal, že se obává, že nynější stav se podepíše na přitažlivosti povolání pilota. „Můj obor už nemůže nabídnout tolik, co dříve, aby dokázal, jako ještě před deseti lety, přitahovat ty nejlepší z nejlepších,“ upřesnil.

Branson by ho chtěl jako vesmírného pilota

Přesto se otec dvou dcer ani v nejmenším nemusí obávat nezájmu o své služby. Britský miliardář Richard Branson (58) mu chce nabídnout, aby v jeho firmě Virgin létal v budoucnu do vesmíru s turisty. „Moc stojím o to, aby pro nás létal,“ řekl Branson listu Daily Mail. „Uděláme z něho nejlépe placeného pilota ve Virgin. Vydělával by dvakrát tolik, co ostatní.“

Branson Američana oslovil prostřednictvím starosty pilotova domovského města Danville v Kalifornii.

Branson chce příští rok začít s prvními testy pro lety s vesmírnými turisty. „Dostal jsem už 60 tisíc žádostí a stovky lidí už složily zálohu ve výši 200 tisíc dolarů (4,4 mil. Kč),“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám