Hlavní obsah

VIDEO: V New Yorku na řece nouzově přistál Airbus A320, všichni přežili

NEW YORK
Aktualizováno

Dopravní letadlo nouzově přistálo ve čtvrtek v New Yorku na hladinu řeky Hudson hned vedle ostrova Manhattan. Na palubě bylo 150 cestujících a pět členů posádky. Airbus A320 letěl z New Yorku do Charlotte v Severní Karolíně. Všichni cestující nehodu přežili. Část se jich shromáždila na křídlech stroje a čekala na záchranu.

Článek

Airbus A320 stroj společnosti US Airways havaroval krátce po startu z letiště La Guardia. Asi šest minut po vzlétnutí se pilot spojil se střediskem, informoval, že mu do motoru vletěl pták nebo hejno, a vyhlásil nouzi. Pokusil se vrátit na letiště, ale nakonec byl nucen nouzově přistát na řece.

V New Yorku bylo v tu chvíli sedm stupňů pod nulou a teplota vody byla jen lehce nad bodem mrazu.

Záchranáři odvezli z letadla všechny cestující.foto: ČTK/AP

Letadlo přistálo na řece v hustě obydlené části města a počínání pilota sledovalo mnoho lidí v kancelářích okolních mrakodrapů.

Všechny cestující se podařilo zachránit. Piloti prý cestující evakuovali na křídla a prošli letadlo, jestli někdo nezůstal uvnitř. „Pilot odvedl skvělou práci a zachránil životy 155 lidí“ ocenil práci newyorský starosta Michael Bloomberg.

Podle něj bylo několik lidí odvezeno do nemocnic, jak vážná jsou jejich zranění se ale neví.

Práci pilotů chválili i cestující, chovali se prý velmi profesionálně a zabránili panice.

Lidé na křídle letadla a čekali na záchranu asi tři minuty.foto: ČTK/AP

Na záběrech bylo vidět, jak záchranáři házejí do vody záchranné kruhy, zda ale byli někteří cestující ve vodě, se nepotvrdilo. Cestující odvezly na pevninu trajekty. Potápěči poté letoun i říční dno prohledali.

Potápějící se letadlo uprostřed New Yorku.foto: ČTK/AP

Pilot cestující varoval

Jedním ze zachráněných byl Alberto Panero, který uvedl: „Pilot nám řekl, abychom se připravili na náraz. Po nárazu jsem si říkal, že je to dobré, ale pak se letadlo začalo potápět."

Panero dodal: „Všichni tady na palubě byli celkem v pohodě a byli klidní."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám