Hlavní obsah

VIDEO: Pasažéry letounu, který přistál na řece, zachránila chladnokrevnost pilota

NEW YORK
Aktualizováno

Hrdinou čtvrteční letecké nehody v New Yorku se stal pilot Airbusu A320 Chesley B. Sullenberger. Krátce po startu stroj společnosti US Airways vletěl do hejna hus, nejméně jednu nasál motor. Pilotovi tak nezbylo nic jiného než nouzově přistát. Stroj se 155 lidmi posadil na hladinu řeky Hudson, kde všechny zachránily lodě a trajekty.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Záchranářské čluny kolem vraku letadla

Článek

Stroj hned po startu z newyorského letiště La Guardia kolem 15:30 místního času (21:30 SEČ) vletěl do hejna ptáků. Cestující slyšeli ránu z pravého motoru, který nasál těla opeřenců a přestal pracovat.

Záchranářské čluny kolem vraku letadlafoto: Reuters/Eric Thayer

Sullenberger, jemuž je 57 let, projevil mimořádnou odvahu a klid. Nebyla tam žádná panika ani hysterie,“ cenil jeho výkon úředník amerického úřadu pro bezpečnost leteckého provozu FAA, který slyšel záznam komunikace mezi pilotem a věží. „Bylo to profesionální, klidné a metodické, přesně takové, jak bych dodal, že by to mělo být.“Jako správný kapitán opustil palubu potápějícího se letadla jako poslední.

:.Stroj se několik hodin po přistání částečně potopil a naklonilfoto: Reuters/Chip East

S věží konzultoval Sullenberger možnosti včetně návratu na La Guradii nebo pro přistání na letišti Teterboro v New Jersey. První možnost byla příliš nebezpečná a druhá byla nakonec pro přece jen značnou vzdálenost zavržena, neboť pravý motor nepracoval a levý začal vynechávat. Stroj přitom letěl pouze ve výšce 400 metrů nad mořem. Pilot proto nouzově přistál na hladině ledově chladného Hudsonu. Vyloučil tak možnost, že by se stroj zřítil do hustě obydlených částí metropole.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Zvedl nos stroje, aby se hladiny nejprve dotkla záď trupu a letoun se hned nepotopil. Pasažérům řekl, aby se připravili na náraz.

:.Pilot letadla Chesley Sullenberger na archivní fotografiifoto: Reuters

Stroj nouzově přistál asi tři minuty po startu. Posádka a cestující otevřeli přední dveře i nouzové východy nad křídly a začali opouštět letadlo. Soustředili se na křídle, z něhož nastupovali do trajektů a dalších lodí, které ihned zamířily k vraku. Jeden cestující utrpěl zranění, má tržnou ránu, asi dvacet jich bylo podchlazeno.

Sullenberger prokázal své schopnosti veterána, který pro společnost US Airways létá od roku 1980. Předtím sloužil sedm let v americké letectvu USA. Pracoval i pro americkou kosmickou agenturu NASA a pro úřady pro bezpečnost leteckého provozu, kde se věnoval strategiím zlepšujícím bezpečnost.

:.Tři ze zachráněných cestujících na člunufoto: Reuters/Eric Thayer

Výkon pilota ocenili nejen pasažéři, ale také newyorský starosta Michael Bloomeberg: „Pilot odvedl mistrovskou práci, když přistál na hladině řeky a ujistil se, že všichni pasažéři byli evakuováni. Poté, co všichni už byli pryč, ještě dvakrát prošel letadlo, aby ověřil že nikdo už na palubě stroje nezůstal." 

Pilotova žena Lori žijící v kalifornském Danville nic nevěděla. „Nedívala jsem se na zprávy. Když mi volal, tak mi řekl, že měl nehodu. V první chvíli jsem si myslela, že je to něco malého, ale pak mi popsal okolnosti a já se začala třást.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám