Hlavní obsah

Havajský soud zmírnil Trumpův dekret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa se v pátek odvolala k Nejvyššímu soudu proti rozhodnutí soudu nižší instance, který v pátek dál zmírnil omezení pro cesty občanů šesti většinově muslimských zemí do Spojených států. V sobotu o tom informovala tisková agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Ministerstvo spravedlnosti podalo v pátek večer místního času odvolání, v němž žádá zrušení rozhodnutí havajského federálního soudu z předchozího dne. Tento soud ve čtvrtek zmírnil Trumpův dekret, který omezuje cesty obyvatel šesti převážně muslimských zemí do USA, když rozhodl, že do Spojených států může za příbuznými z daných zemí cestovat i širší rodina, jako jsou prarodiče nebo strýcové a tety.

Trumpova administrativa dosud víza vydávala jen rodičům, dětem, sourozencům nebo snoubencům, kteří chtěli v USA navštívit své blízké.[celá zpráva]

Protiimigrační dekret prezidenta Trumpa se týká obyvatel Íránu, Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska. Podle prezidenta je potřeba pro zajištění bezpečnosti Spojených států.

O dekret svedl tuhý boj. První přísnější verze byla zamítnuta soudně, protože se týkala i lidí, kteří měli pobyt na území USA. [celá zpráva]

Havajský soud pozastavil i druhý, mírnější, ale ten Nejvyšší soud odblokoval.

[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám