Hlavní obsah

Soud z velké části obnovil Trumpův zákaz cestování z muslimských zemí

– Washington • Aktualizováno

Nejvyšší soud USA v pondělí z velké části obnovil platnost výnosu prezidenta Donalda Trumpa o zákazu cestování z šesti muslimských zemí tím, že zrušil platnost soudních rozhodnutí o pozastavení výnosu. Obnovení platnosti dekretu je dočasné, nejvyšší soud se jím bude dále zabývat v říjnu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Výnos ve své původní podobě zakazuje na 90 dní vstup do USA lidem ze zemí, které jsou podle Trumpa bezpečnostně problematické - z Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Pozastavuje také na 120 dní imigrační program.

Soud v pondělí rozhodl, že zákazy vstupu do USA se budou týkat pouze osob, které nemají ve Spojených státech žádné kontakty; těm, kdo mají kontakty buď s jednotlivci, nebo organizacemi v USA, vstup povolen bude. To znamená, že vstup nebude zakázán studentům na amerických školách ani lidem, kteří mají v USA zaměstnavatele.

Trump: Je to vítězství národní bezpečnosti

Prezident Trump označil rozhodnutí nejvyššího soudu o prezidentově imigračním dekretu za vítězství pro národní bezpečnost Spojených států.

Trump vydal dekret 27. ledna a zakázal jím na 90 dnů občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu vstup do USA. Výnos stanovoval ještě pozastavení přijímání uprchlíků po dobu 120 dnů. Později šéf Bílého domu ze seznamu vyřadil Irák, připomněla stanice CNN.

Soudy po lednovém vydání výnosu opakovaně na základě žalob rozhodly, že dekret je protiústavní a s okamžitou platností jeho platnost pozastavily.

Trump se proti tomu ohrazoval s poukazem, že jde o věc národní bezpečnosti. Bílý dům pak podal „naléhavou žádost” k nejvyššímu soudu. Po březnovém schválení Trumpem navrženého soudce Neila Gorsuche mají v nejvyšším soudu převahu pěti ku čtyřem hlasům zastánci konzervativní linie, na jejichž jednotný názor prezident sázel.

Kritici poukazují na to, že dekretem je protiústavně postihována vybraná skupina lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám