Hlavní obsah

Fidel Castro: USA dluží Kubě milióny za embargo

Havana

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro před otevřením amerického velvyslanectví v Havaně zkritizoval v otevřeném dopisu politiku Washingtonu. Zmínil, že USA dluží zemi peníze, a obvinil je z odpovědnosti za zničenou planetu.

Foto: Ivan Maldonado, ČTK/AP

Fidel Castro v den oslav svých 89. narozenin

Článek

Castro se v otevřeném dopise otištěném ve stranickém listu Granma ve čtvrtek, v den svých 89. narozenin, ani nezmínil o pátečním otevření amerického velvyslanectví, kvůli kterému do Havany přijel ministr zahraničí John Kerry. Místo toho podrobil tvrdé kritice americkou zahraniční a ekonomickou politiku po druhé světové válce.

„Spojené státy se staly nejbohatší zemí na zničené planetě plné mrtvých, zraněných a hladovějících,“ napsal Fidel Castro.

Foto: Reuters

Oslav 89. narozenin Fidela Castra (vpravo) se v Havaně zúčastnili i bolivijský prezident Evo Morales Castro (uprostřed) a prezident Venezuely Nicolas Maduro. Zachyceni jsou v dodávce.

Castro napsal, že USA dluží Kubě milióny dolarů kvůli hospodářskému embargu uvalenému na Kubu po revoluci, kdy se moci chopili komunisté. Podle Havany embargo výrazně poškodilo její ekonomiku. I když se v pátek plně obnoví diplomatické styky mezi oběma zeměmi, embargo ještě zrušeno nebylo. [celá zpráva]

Bývalý kubánský vůdce, který odstoupil v roce 2006 kvůli nemoci, dále napsal, že Kuba je oddána míru a dobré vůli. Okamžitě ale dodal: „Nikdy nepřestaneme bojovat za mír a bohatství všech lidských bytostí bez ohledu na barvu jejich pleti a zemi původu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám