Hlavní obsah

Kerry vztyčí v Havaně vlajku, s Castry se ale nesejde

Právo, DPA, ČTK, mcm

Prvním vysokým představitelem vlády USA, který poprvé za 65 let vstoupí na půdu Kuby, bude v pátek americký ministr zahraničí John Kerry. Zúčastní se slavnostního vztyčení vlajky nad znovuotevřené velvyslanectví Spojených států v Havaně a potvrdí tak obnovení diplomatických vztahů s Kubou.

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Jeho návštěva je vyvrcholením tání ve vztazích mezi oběma státy. Kerry se sejde s kubánským protějškem Brunem Rodriguezem, který podobnou ceremonii na kubánské ambasádě ve Washingtonu absolvoval už v červenci. V Kerryho programu není schůzka s bratry Castrovými, kteří vládnou Kubě 56 let. „Na programu není schůzka ani s jedním z nich,“ řekl mluvčí ministra.

Obě strany nyní čekají na jmenování velvyslanců, což může trvat celé měsíce. Ambasády však mohou plnit své úkoly i bez hlavy mise. Na americkém velvyslanectví v Havaně působí už nyní 50 amerických diplomatů a 300 kubánských zaměstnanců.

Disidenti až pak

K ceremoniálu na americké ambasádě nebudou pozváni ani kubánští disidenti. „Vztyčení vlajky na ambasádě je v zásadě mezivládní záležitost. Bude to zahrnovat úředníky kubánské vlády, řadu amerických vládních agentur, stejně jako členy Kongresu. Budou tam i nějaké soukromé osoby z USA a Kuby, ale je to v prvé řadě mezivládní událost, navíc velmi omezená, pokud jde o prostor,“ uvedl nejmenovaný činitel podle webu ministerstva zahraničí USA.

Klíčoví kubánští disidenti potvrdili, že zatím nedostali pozvánku k setkání s ministrem. Tento činitel pak ujistil, že nedošlo ke změně politiky USA vůči kubánským disidentům. Podle něj se Kerry sejde s kubánskými aktivisty během dne.

„Později v průběhu dne máme velkou akci v rezidenci hlavy velvyslanectví, což je také diplomatické zařízení. Na ni bude pozváno široké spektrum skupin, včetně (zástupců) kubánské vlády, kubánských Američanů, kubánských umělců a kulturních vůdců, diplomatického sboru, podnikatelů a kubánských politických, lidskoprávních a mediálních aktivistů,“ uvedl tento zdroj.

Podezření vůči USA

Yahoo News pak citovaly agenturu AP, podle níž jeden z disidentů, šéf Kubánské komise pro lidská práva Elizardo Sanchez, neskrývá podezření, že Washington dává přednost dohodě s kubánskými úřady. „Nebylo by překvapivé, kdyby američtí diplomaté upřednostnili kontakty se zástupci kubánské vlády. Pokud se objevíme, odejdou,“ řekl Sanchez.

Někteří disidenti považují podle agentury DPA tání ve vztazích za zradu kubánské opozice. „Není to žádná oficiální návštěva, aby se setkal se všemi částmi kubánské společnosti, ale Kerry bude zřejmě chtít vyslat poselství, že na velvyslanectví v Havaně budou USA udržovat svou politiku otevřeného velvyslanectví, kde je vítán každý včetně disidentů,“ řekl DPA Michael Shifter, šéf washingtonské skupiny Inter-American Dialogue.

Diplomatické vztahy mezi Kubou a USA byly přerušeny před 54 lety, záhy po revoluci na karibském ostrově. K ukončení mnohaleté konfrontace došlo díky novému kurzu amerického prezidenta Baracka Obamy, který loni v prosinci rozhodl o zásadní změně politiky vůči Kubě, protože dosavadní přístup nepřinesl výsledky.

Velké kubánsko-americké tání
Tajná jednání o obnově vztahů probíhala už od roku 2013
Zprostředkoval je Vatikán, podílel se na tom i papež František
Novou kapitolu ve vztazích oznámili nejvyšší představitelé obou zemí loni v prosinci
Poté, co Kubánci propustili 53 disidentů, zrušily USA v lednu některá hospodářská omezení
Nejvyšší představitelé USA a Kuby se 11. dubna sešli poprvé po 59 letech
Koncem května vyškrtly USA Kubu ze seznamu podporovatelů terorismu, kde byla Havana přes 30 let
Kubánci nyní usilují o zrušení všech ekonomických sankcí, které na ně USA uvalily

Reklama

Související články

Kuba už nepodporuje terorismus, rozhodly USA

Spojené státy vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, oznámilo to v pátek ministerstvo zahraničí. Vymazání Kuby z černé listiny je klíčovým...

Výběr článků

Načítám