Hlavní obsah

FBI vyšetřuje krádež notebooku Pelosiové, chtěli ho prý prodat Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) zjišťuje, zda jedna z účastnic nepokojů v sídle Kongresu ze začátku měsíce neukradla notebook předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a nesnažila se ho prodat ruským tajným službám. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudního podání, které obsahuje vyjádření jednoho z vyšetřovatelů FBI.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Nancy Pelosiová

Článek

Riley June Williamsová z Pensylvánie čelí obviněním z nezákonného vniknutí do Kapitolu a z toho, že vedla další účastníky nepokojů do kanceláře Pelosiové. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů je mezi horlivými příznivci prezidenta Donalda Trumpa velmi neoblíbená.

Totožnost Williamsové, jež je zachycena na videu z nepokojů, potvrdil úřadům její někdejší partner. Ten rovněž tvrdí, že viděl video, na němž Williamsová bere notebook z kanceláře Pelosiové. Uvedl také, že žena měla v úmyslu „zaslat počítač svému příteli v Rusku, který měl v plánu zařízení prodat SVR, ruské civilní rozvědce,” píše se v soudním podání.

Výtržník z Kapitolu se chlubil, že ukradl dopis z kanceláře Pelosiové

Amerika

Tento plán však podle zdroje FBI nevyšel a Williamsová má počítač zřejmě stále u sebe, nebo jej zničila. Žena přitom pravděpodobně uprchla, neboť není k zastižení na své trvalé adrese, zrušila si své telefonní číslo a vymazala si profily na sociálních sítích. Není ovšem úplně jasné, co se s notebookem vlastně stalo, kromě toho, že Pelosiová oznámila, že z kanceláře zmizel počítač.

Mluvčí Pelosiové nová zjištění nekomentoval, dva dny po nepokojích pouze oznámil, že z kanceláře předsedkyně zmizel počítač používaný pro promítání prezentací. Není však jasné, zda se jedná o stejný stroj, jehož možné zmizení je předmětem vyšetřování FBI. FBI stále nepotvrdil, zda z kanceláře Pelosiové skutečně nějaký počítač zmizel.

Američtí agenti zatkli muže, který chtěl v přímém přenosu popravit šéfku sněmovny Pelosiovou

Amerika

Krádež elektronických zařízení členů Kongresu je od nepokojů jednou z největších obav bezpečnostních expertů. Prokurátor Michael Sherwin již dříve uvedl, že hrozí nebezpečí, že Trumpovi příznivci vynesli ze sídla zákonodárců citlivé informace důležité pro národní bezpečnost USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám