Hlavní obsah

FBI: Trumpův volební tým nekoordinoval činnost s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller podle amerického ministerstva spravedlnosti nedospěl k závěru, že Trumpův volební tým a jeho poradci koordinovali svou činnost s Ruskem. Vyplývá to z dopisu, který v neděli právním výborům Kongresu zaslal ministr spravedlnosti a generální prokurátor William Barr.

Foto: , ČTK/AP

Zvláštní vyšetřovatel a bývalý ředitel FBI Robert Mueller

Článek

Z dopisu, který shrnuje závěry Muellerovy zprávy, rovněž podle AP plyne, že Muellerovy důkazy nestačí k rozhodnutí o tom, zda Trump bránil výkonu spravedlnosti: „Zvláštní vyšetřovatel ale nedospěl k závěru - ať už takovému, či onakému - že by se dopustil bránění výkonu spravedlnosti.”

Barr uvedl, že Mueller vyhodnocení Trumpovy činnosti nechal na ministerstvu spravedlnosti.

Zpráva ale nemá jednoznačné vyznění, Mueller v ní uvedl: „Byť tato zpráva nedospěla k závěru, že se prezident dopustil trestného činu, taky ho neočišťuje.”

„Žádné tajné dohody, žádné bránění výkonu spravedlnosti, absolutní a totální zproštění viny. Udržme Ameriku velikou," napsal Trump v prvním komentáři na Twitteru od pátečního ukončení vyšetřování.

Trump, který opakovaně označoval vyšetřování za hon na čarodějnice, dodal, že je ostuda, že si země tímto musela projít.

Mueller a jeho tým téměř dva roky mapovali možné spiknutí Trumpova volebního štábu s Moskvou před americkými prezidentskými volbami roku 2016. Nyní svou práci ukončili a Mueller v pátek večer předal závěry ministrovi spravedlnosti Barrovi. Ten má nyní osud informací z ostře sledovaného vyšetřování ve své moci a rozhodl o tom, v jaké formě zjištění prezentovat Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám