Hlavní obsah

Farmaceutická Purdue Pharma v bankrotu. Dohnaly ji problémy kolem léku, jenž vyvolává závislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký federální soud podmínečně schválil bankrot farmaceutické firmy Purdue Pharma a plán na její reorganizaci, jehož součástí je i dohoda o urovnání žalob v hodnotě až deseti miliard dolarů (215 miliard Kč). Ty byly podány kvůli tomu, že její lék proti bolesti OxyContin vyvolával závislost. Opioidová krize si v USA vyžádala přes půl milionu obětí, stopy léku byly nalezeny i v krvi herce Heatha Ledgera nebo hudebníka Toma Pettyho.

Foto: George Frey, Reuters

Balení OxyContinu v lékárně

Článek

Purdue Pharma požádala o ochranu před věřiteli v roce 2019. Loni u soudu pak přiznala vinu za svůj podíl na vzniku opioidové krize. Přiznala, že lékařům platila za to, aby vystavovali více předpisů na léky obsahující návykové opioidy.

Firma má nyní podle plánu zaniknout a její aktiva převezme nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, ale má také produkovat přípravky určené pro lidi, kteří bojují se závislostí na opioidech. Zisk bude určen k potírání důsledků krize vyvolané závislostí na těchto látkách.

Firma, kterou vlastní rodina Sacklerových, čelí tisícům žalob kvůli léku OxyContin. Středeční rozhodnutí insolvenčního soudce Roberta Draina znamená, že se majitelé firmy Purdue Pharma vzdají vlastnictví společnosti a přispějí na vyrovnání částkou 4,5 miliardy dolarů. To je má v budoucnu ochránit před dalšími žalobami. Z fondu určeného na kompenzace obětí opiátové krize by pak každý z postižených měl získat 3500 až 48 000 dolarů (75 000 až jeden milion Kč).

Foto: Reuters

Bývalá viceprezidentka firmy Purdue Pharma Kathe Sacklerová

Podle soudce je nepochybné, že Purdue Pharma svými praktikami při snaze o zvýšení prodejů analgetika OxyContin přispěla k vytvoření a prohloubení krize vyvolané nadužíváním opioidů. Statisíce Američanů si na těchto lécích vytvořily závislost a až půl milionu jich od roku 1999 zemřelo na předávkování.

Oběťmi jsou i celebrity

Mezi lidmi, kteří zemřeli na předávkování oxycodonem, což je účinná látka v OxyContinu, nebo u nich lék ke smrti přispěl, jsou třeba hudebník Tom Petty, který se předávkoval omylem, wrestlerka Joan Laurerová známá jako Chyna nebo hokejista Derek Boogaard.

Oxycodon se našel i v krvi herce Heatha Ledgera. Ze závislosti na OxyContinu se léčily Jack a Kelly Osbournovi, děti zpěváka Ozzyho Osbourna.

Tom Petty zemřel na neúmyslné předávkování léky

Kultura

Soudce Drain konstatoval, že ti z rodiny Sacklerových, kteří u soudů svědčili, neprojevili příliš lítosti. „Vynucená omluva není skutečná omluva,” řekl. „A tak se bez ní budeme muset obejít,” dodal.

Rodina, která čelila zhruba 3000 žalob, tvrdí, že se při svém působení ve správní radě společnosti vždy řídila zákony a etikou. Sacklerovi se považují za nevinné.

Foto: Douglas Healey, ČTK/AP

Budova Purdue Pharma ve Stamfordu

Majitelům zůstaly miliardy, zřejmě přijde odvolání

Některé americké státy se chtějí proti rozhodnutí soudu odvolat, protože Sacklerovi na prodeji opioidů vydělali přes deset miliard dolarů. Podat odvolání plánuje například generální prokurátor státu Washington Bob Ferguson. „Toto rozhodnutí je urážkou všech obětí opioidové krize, které neměly během soudního řízení žádný hlas,” řekl.

První farmaceutické magnáty v USA soudí kvůli syntetickým opioidům

Amerika

Také generální prokurátor státu Connecticut William Tong před vydáním rozhodnutí uvedl, že se v případě potřeby odvolá.

„Podle našeho názoru jsou Sacklerovi zodpovědní za rozsáhlé škody v Marylandu i v celé zemi,” reagoval na verdikt generální prokurátor státu Maryland Brian Frosh. „Tento plán umožňuje Sacklerovým užívat si bohatství ve výši miliard dolarů,” připomněl.

Florida vytáhla do boje se silnými léky na bolest, uživatelé se přeorientovali na heroin

Amerika

Sériím žalob v USA kromě Purdue Pharma čelí i další výrobci včetně firem Mallinckrodt, Teva či Allergan. Letos v červenci se tři největší američtí distributoři léků a farmaceutická firma Johnson & Johnson dohodly na zaplacení 26 miliard dolarů (566 miliard korun) na urovnání žalob, které na ně mířily.

Boj se závislostmi na opioidech byl jednou z priorit prezidenta Donalda Trumpa.

V USA soudí firmu Johnson & Johnson, měla lidem způsobit závislost na opioidech

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám