Hlavní obsah

V USA soudí firmu Johnson & Johnson, měla lidem způsobit závislost na opioidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jednoho z největších výrobců léků na světě Johnson & Johnson soudí v civilním procesu stát Oklahoma kvůli zavádějící reklamě na opioid fentanyl. Výrobce u něj údajně bagatelizoval nebezpečí závislosti. Soud, který začal v úterý, je první z více než dvou tisíc občanských žalob na výrobce opioidů, které podaly státy, místní vlády, ale i indiánské kmenové rady.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sídlo firmy Johnson & Johnson v kalifornském Irvine

Článek

Oklahomský prokurátor Mike Hunter firmu podle listu The Guardian obvinil z „cynické mnohamilionové podvodné kampaně vymývající mozek“. Podle něj firma hrála klíčovou roli „v nejhorší lidmi způsobené zdravotní krizi v historii státu“, jak označil rostoucí vlnu závislosti na syntetických opioidech. Důvodem podle něj byla chamtivost společnosti.

Podle žaloby se firma, známá spíše dětskými zásypy a šampony, spikla s ostatními výrobci a záměrně snižovala nebezpečí závislosti a tlačila na lékaře, aby opioidy předepisovali i dětem.

Firma, která vyráběla lék s fentanylem Nucynta, také čelí obvinění, že pěstovala, vyráběla a dovážela suroviny, které pak mohli používat výrobci drog.

Podle žaloby firma narušila veřejný pořádek, což bude v příštích dvaceti nebo třiceti letech stát až 17,5 miliardy dolarů, uvedla stanice BBC. Výrobce namítá, že v tomto případě nelze použít zákon o veřejném pohoršení.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Soudce Thad Balkman na začátku procesu, kde Oklahoma žaluje Johnson & Johnson kvůli opioidům

Současně s Johnson & Johnson žalobce Hunter zažaloval i farmaceutické firmy Teva Pharmaceutics a Purdue Pharma. Teva souhlasila, že zaplatí 85 milionů dolarů Oklahomě, a Purdue Pharma, která vyrábí syntetický opioid OxyContin (oxykodon), se s Oklahomou domluvila na urovnání sporu s tím, že zaplatí 270 milionů dolarů.

Smrtelná závislost na opioidech 

Závislost na opioidech si denně v USA vyžádá 130 až 140 obětí. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v roce 2017 zemřelo na předávkování 70 200 lidí, přičemž u 28 000 z nich to bylo na předávkování opioidy, ať už předepsanými, nebo získanými nelegálně.

Americký prezident Donald Trump se krizi s opioidy snaží řešit. Krize propukla, když se začaly v první dekádě nového milénia proti bolestem masově předepisovat syntetické opioidy, jako je oxykodon a jeho kombinace s paracetamolem. Ještě se rozšířila, když se začaly tyto léky nabízet přes internet.

Obětí fentanylu se stal i zpěvák Prince.

Na začátku května byl jako první uznám vinným zakladatel arizonské farmaceutické firmy Insys Therapeutics John Kapoor, že se spolčil se čtyřmi svými kolegy a upláceli lékaře, aby hromadně předepisovali návykový syntetický opioid fentanyl proti bolesti i lidem, kteří ho nepotřebovali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám