Hlavní obsah

Facka Trumpovi: V jižanské Alabamě nezvolili do Senátu republikána, ale demokrata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

V ostře sledovaných doplňovacích volbách do Senátu USA v Alabamě zvítězil překvapivě demokratický kandidát Doug Jones. Po sečtení více než 95 procent hlasů o tom ve středu informovala agentura AP. V Senátu nyní mají republikáni už jen nejtěsnější hranici 51 hlasů. Jde o porážku prezidenta Donalda Trumpa, který podpořil konzervativního republikánského protikandidáta Roye Moorea.

Foto: Marvin Gentry, Reuters

Překvapivý vítěz doplňovacích voleb do amerického Senátu. V tradičně republikánské jižanské Alabamě zvítězil demokrat Doug Jones.

Článek

Mooreova těsná porážka o nějakých 20 000 hlasů, což představuje asi 1,5 procenta voličů, kterou sám ještě neuznal, je zároveň i porážkou prezidenta Trumpa, který kontroverzního republikána podpořil, ačkoli jej od toho řada lidí z jeho okolí odrazovala.

Sedmdesátiletý Moore byl dvakrát odvolán z funkce vrchního soudce státu Alabama za nerespektování výroků vyššího soudu. Nyní také čelí obvinění ze sexuálních útoků proti devíti ženám, jichž se měl dopustit v 70. až 90. letech minulého století, což ho v době kampaně MeToo proti zneužívání žen velmi oslabovalo. Také měl údajně zneužít nezletilé. Moore ale všechna tato obvinění odmítal.

Foto: Brynn Anderson, ČTK/AP

Poražený Roy Moore

Moore, kterého podpořila konzervativní média stojící za Trumpem i jeho odvolaný poradce Stephen Bannon, vyhrál primárky. Přitom Luther Strange, kterého Moore porazil, byl pro voliče přijatelnější. CNN z toho vyvozuje, že Mooreova porážka je důsledkem Trumpovy politiky, která dál štěpí republikánskou stranu.

Konzervativní média nicméně spoléhala na to, že republikáni v ryze jižanském a tradičně republikánském státě pro demokrata hlasovat nikdy nebudou. Za posledních 25 let Alabamu v Senátu žádný demokrat nezastupoval.

Alabamské senátorské křeslo se uvolnilo letos v únoru poté, co se jej vzdal po svém jmenování ministrem spravedlnosti Jeff Sessions.

Překvapivý vítěz

„Vždy jsem věřil, že obyvatele Alabamy více věcí spojuje, než rozděluje,” řekl Jones příznivcům, kteří se shromáždili v jeho štábu a na pódiu jej přivítali bouřlivými ovacemi. Hlavními tématy boje, který vedl, byly podle něj důstojnost a respekt. Třiašedesátiletý Jones jako bývalý federální prokurátor nemilosrdně stíhal výstřelky rasistů.

„Blahopřeji Dougovi Jonesovi k tvrdě vybojovanému vítězství,” napsal v reakci na výsledek voleb na Twitteru prezident Trump, který ještě nedávno Jonese v tweetu označil za „loutku”. Republikáni podle něj budou mít brzy šanci získat zpět jeho křeslo. „Nikdy to nekončí,” dodal prezident.

Problém v Senátu

I s většinou 52 senátorů měl Trump problémy prosazovat svůj program a zákony. Dlouho se mu nedařilo prosadit návrh daňové reformy, protože strana je názorově rozpolcená. I v závěrečném hlasování se jeden senátor postavil proti. Neuspěl tam ani se zrušením systému zdravotní péče Obamacare, což nyní půjde ještě hůř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám