Hlavní obsah

Exxon Mobil chce po Trumpově vládě další výjimku z protiruských sankcí

Houston

Americký Exxon Mobil, který donedávna vedl nynější ministr zahraničí Rex Tillerson, požádal ministerstvo financí USA o další výjimku z protiruských sankcí. Korporace má totiž zájem o těžbu v Černém moři společně s ruskou energetickou společností Rosněfť. Informovaly o tom deníky The Wall Street Journal a The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Exxon Mobil donedávna vedl ministr zahraničí USA Rex Tillerson. Tato jeho fotografie s ruským prezidentem Vladimirem Putinem byla pořízena v srpnu 2011.

Článek

Žádost byl podána ještě za vlády minulého prezidenta Baracka Obamy a dodnes na ministerstvu financí leží, potvrdil druhému jmenovanému listu anonymně zdroj z ropného průmyslu. Takže ji bude posuzovat administrativa prezidenta Trumpa, jehož okolí stále prověřuje FBI kvůli podezřením z napojení na Rusko a jehož diplomacii navíc vede bývalý ředitel Exxon Mobilu Tillerson.

Žádost měla být podána už předloni a společnost, která těží a zpracovává ropu a zemní plyn, v ní argumentuje, že přijde o smluvená práva na průzkum v Černém moři, pokud nezačne s těžbou do konce letošního roku. Zástupce Rosněfti Zeljko Runje loni v červnu prohlásil, že ruská strana nyní plánuje v Černém moři těžbu s italskou společností Eni.

Ani Exxon Mobil, ani ministerstvo financí nechtěly záležitost komentovat. The Washington Post poznamenal, že nepřišla ani na přetřes během Tillersonových slyšení v Senátu, který jeho nominaci na ministra potvrzoval.

Spojené státy i Evropská unie zavedly první protiruské sankce v březnu 2014 v reakci na ruskou anexi Krymu. Od té doby dostal Exxon Mobil několik málo výjimek, aby mohl rozvíjet své podnikání v Rusku. Zástupci Exxon Mobilu tvrdí, že proti zavedení sankcí nelobbovali, nicméně požadovali, aby byly měkčí a podobné těm evropským, protože dávaly výjimku některým podnikům, které už měly s Rusy smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám