Hlavní obsah

Extrémně zdražil klíčový lék. Zaplatí 64,6 milionu a nesmí pracovat v oboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bývalý ředitel farmaceutické firmy Turing Pharmaeuticals Martin Shkreli musí podle verdiktu soudu zaplatit 64,6 milionu dolarů a nesmí do konce života působit ve farmaceutickém průmyslu. V minulosti získal práva na výrobu antiparasitika a antimalarika Daraprim používanému při léčbě toxoplasmosy a zvedl jeho cenu ze dne na den z 13,5 dolaru na 750 dolarů.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Martin Shkreli na archivním snímku

Článek

Soudkyně Denise Cotová mimořádně vysoký trest podle zákona proti zneužití monopolu odůvodnila tím, že byl otcem nápadu. „Bylo to jeho dítě a řídil každý krok,“ zdůvodnila verdikt nad Shkrelim, který stál u zrodu firmy Turing Pharmaceuticals, nyní známé jako Vyera. Připravil také dohody, které blokovaly prodej generika k tomuto nepatentovanému léčivu.

Firma už dříve souhlasila, že platí 40 milionů.

Na Shkreliho podalo v roce 2020 žalobu sedm států Unie a americká federální obchodní komise. Verdikt uvítala ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová. Podle ní Shkreli se svým partnerem zvedli „ceny život zachraňujícího léku a životy Američanů byly v ohrožení“.

Finanční žralok 

Shkreli je od roku 2018 ve vězení, protože byl dříve odsouzen za zpronevěru peněz investorů. Spoluzaložil hedgeové fondy Elea Capital a MSMB a podnikl riskantní operaci, kvůli níž ztratila banka Merrill Lynch sedm milionů dolarů.

Elea v minulosti prohrála podobný spor s bankou Lehman Brothers, ta ale padla při hypoteční krizi a Shkreli mohl dál podnikat.

Jeho podnikání bylo vždy na hraně, stál za nepřátelskými převzetími, blokoval uvádění některých léčiv, snažil se vydělávat na lécích na vzácné choroby a často podnikal kroky, které vedly k cenové nestabilitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám