Hlavní obsah

Expert se naboural Trumpovi na Twitter. Heslo bez problémů uhodl

Novinky, Daniel Drake
Washington

Nizozemskému bezpečnostnímu expertovi Victoru Geversovi se podařilo nabourat se do twitterového účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nešlo však o žádný sofistikovaný hackerský počin, jeho heslo „maga2020!” totiž bez větších potíží uhodl. Jde o zkratku prezidentova volebního hesla „Make America Great Again” (Udelějme Ameriku znovu skvělou). Americká tajná služba Geversovi poděkovala, že na Trumpovo chabé zabezpečení upozornil.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Prezident Donald Trump při televizní debatě

Článek

Gevers byl překvapen, že se mu něco takového povedlo. Nejdříve čtyřikrát zadal nesprávné heslo. „Očekával jsem, že se účet zablokuje. Nebo že to po mně bude chtít nějaké dodatečné údaje,” popsal Gevers situaci nizozemskému deníku De Volkskrant.

Nic takového se ale nestalo, a tak zkusil ještě jeden, pátý pokus – „maga2020!”. Když zjistil, že má najednou kontrolu nad hlavním komunikačním prostředkem nejmocnějšího muže světa, zpanikařil.

Foto: Profimedia.cz

Červené čepice s nápisem Make America Great Again jsou symbolem volebních kampaní prezidenta Trumpa.

MAGA je zkratkou hesla „Make America Great Again”, které miliony fanoušků nosí na tričkách, kšiltovkách a jiných Trumpových volebních předmětech.

Gevers měl údajně přístup k Trumpovým osobním zprávám a mohl tedy svévolně přidávat příspěvky pod identitou amerického prezidenta.

Twitter celou událost popřel. „Nezaznamenali jsme žádné důkazy, které by takovému tvrzení napovídaly,” uvedl mluvčí společnosti. Podle něj dává technologický gigant speciální bezpečnostní opatření všem podobně významným osobnostem.

Poslední střetnutí Trumpa s Bidenem: šest témat, vyostřená atmosféra a vypínání mikrofonů

Volby USA

Není to poprvé

Novinářům z De Volkskrant Gevers řekl, že je pravděpodobné, že šéf Bílého domu nevyužívá vícefázového ověření pro přihlášení.

Snažil se proto varovat prezidentův tým, rodinu, CIA, FBI i samotný Twitter, že Trumpův účet není zabezpečený. „Žádná odpověď,” píše nizozemský deník.

Den na to si ale Gevers všiml, že někdo aktivoval dvoufázové ověření. Za další dva dny se mu ozvali přímo z tajné služby a poděkovali mu, že na problém upozornil.

Pozoruhodné je, že se Geversovi podobný kousek podařil již před čtyřmi lety. Tehdy bylo údajně heslo „yourefired” (mášpadáka), což byla Trumpova hláška v reality show The Apprentice.

Překvapivě ukázněný Trump a sarkastický Biden. Konečně pořádná debata, shodují se komentátoři

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám