Hlavní obsah

Džochara jeho starší bratr využil, tvrdí strýc atentátníků z Bostonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Američtí vyšetřovatelé po odhalení dvojice bratrů Carnajevových z Čečenska jako podezřelých ze spáchání bombových útoků na maratón v Bostonu stále zjišťují, co bylo jejich motivem. Zkoumají také jejich napojení na kavkazské islamisty. Podle televize CNN vyvěsil před časem starší Tamerlan na svém internetovém profilu videa islamistů. Strýc mladých mužů tvrdí, že Tamerlan mladšího bratra Džochara zneužil.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Článek

„Ničemu nerozuměl. Je to teprve 19letý kluk. Jeho bratr ho zneužil, použil ho k tomu, co udělal,“ řekl Ruslan Carni.

Podle analytiků oslovených CNN to je možné, jelikož je krajně nepravděpodobné, že by vůdcem při takovém věkovém rozdílu byl mladší, teprve 19letý bratr.

Podobně hovoří svědci. Zatímco Tamerlan se podle nich zajímal o islám, údajně pohodového Džochara debaty o náboženství nezajímaly. Dokonce rád popíral rozumovými argumenty náboženská dogmata. Tamerlan se podle okolí pohyboval doma se sebejistotou hlavy rodiny, zatímco Džochar byl velmi oddaný a poslušný vůči matce.

Na internet vyvěsil videa s islamisty

Tamerlan si vytvořil svůj profil na serveru YouTube loni v srpnu krátce poté, co se vrátil z návštěvy Ruska. Nějaký čas podle amerických úřadů strávil v dagestánském hlavním městě Machačkale, kde žije jeho otec. Na jednom videu figuruje i vůdce dagestánských radikálů Gadzhimurad Dolgatov alias Abú Dužana. Snímek s podtitulkem „Teroristé“ byl později smazán. Není jasné kdy a kým.

Ruské bezpečnostní síly Dolgatova loni v prosinci zabily, dostihly ho právě v Machačkale. Dolgatov vedl buňku radikálů napojenou na širší organizaci zvanou Kavkazský emirát.

Američtí zástupci řekli CNN, že užší spojení Carnajeva s Dolgatovem zjištěno nebylo, vyšetřování Carnajevových aktivit na Kavkaze ale pokračuje, jelikož motivy bratrů zůstávají nejasné.

Šestadvacetiletý Tamerlan Carnajev zemřel minulý pátek při honičce a přestřelce s policií ve Watertownu u Bostonu. Jeho o sedm roků mladší bratr Džochar byl na útěku vážně zraněn. Leží v nemocnici. Nemůže mluvit, ale podle amerických médií je při vědomí a vyšetřovatelům odpovídá písemně.

Útok v Bostonu si vyžádal tři mrtvé a víc než 170 zraněných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám