Hlavní obsah

Dva britské džihádisty ze skupiny IS zvané Beatles obvinili z terorismu

Novinky, Alex Švamberk

Dva britští islámští radikálové byli v USA obvinění z terorismu kvůli vraždě čtyř amerických rukojmí. Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh čelí obvinění, že byli členy britské buňky Islámského státu (IS) přezdívané kvůli akcentu Beatles. Tato skupina se podle obvinění podílela i na únosech v Iráku a v Sýrii. Oba muži, kteří byli v americké vazbě v Iráku, už dříve obvinění popřeli.

Foto: Reuters

Fotografie obviněných džihádistů z Islámského státu Alexandy Koteyho a El Shafeeho Elsheikha

Článek

Náměstek ministra spravedlnosti John Demers uvedl, že obvinění je „výsledkem mnohaleté tvrdé práce ve snaze dosáhnout spravedlnosti“ pro čtyři zavražděné americké rukojmí Jamese Foleyho, Stevena Sotloffa, Kaylu Muellerovou a Petera Kassiga.

Pozůstalým Demers vzkázal: „I když vám nemůžeme vrátit vaše děti, uděláme vše, co můžeme, abychom po ně, pro vás a pro všechny Američany dosáhli spravedlnosti. Tito muži budou postaveni před americký soud, aby čelili spravedlnosti za své zvrhlé činy.“

Oba mohou být odsouzeni na doživotí. I když Velká Británie oba zbavila svého občanství, požadovala, aby jim nehrozilo. Demers potvrdil, že se od trestu smrti ustoupilo na žádost Londýna, který tím podmiňoval vydání důkazů proti obviněným. „Chtěli jsme nechat možnost trestu smrti otevřenou, ale nešlo to,“ uvedl Demers.

Britští teroristé budou moci být stíháni v USA, Londýn předal důkazy o katech z IS

Amerika

Ředitel FBI Christopher Wray řekl na tiskové konferenci: „Nelitujme jen našich amerických obětí, ale také britských obětí Davida Hainese a Alana Henninga a obětí všech národností, které trpěly neuvěřitelnou krutostí ze strany IS.“

Foto: Reuters

Náměstek ministra spravedlnosti a žalobce John C. Demers

Některé vraždy britských a amerických rukojmí byly natočeny a zveřejněny na sociální síti. Oběti byly v oranžových vězeňských mundúrech, jaké mají lidé podezřelí z terorismu zadržovaní na Guantánamu. Podřezával je Mohammed Emwazi alias Džihádista John, který buňku vedl a byl zabit při útoku dronu.

Dron na džihádistu Johna navedlo britské komando, trouflo si skoro až do Rakky

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám