Hlavní obsah

Britští teroristé budou moci být stíháni v USA, Londýn předal důkazy o katech z IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington
Aktualizováno

Británie zaslala ve středu do USA důkazní materiály v kauze dvou Britů, kteří čelí v USA obvinění z příslušnosti k teroristické organizaci Islámský stát (IS), uvedla stanice BBC. Patřili ke čtyřem britským teroristům, kteří vraždili rukojmí a kvůli britskému akcentu se jim říkalo Beatles. Důkazy umožní jejich stíhání.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh čelí obviněním z toho, že patřili ke čtyřčlenné buňce IS, jež stojí za popravami západních novinářů, humanitárních pracovníků a syrských vojáků z let 2014 a 2015. Kvůli britskému přízvuku jejích členů se jí přezdívalo podle slavné britské kapely.

Zatčeni byli v lednu 2018 a jsou podezřelí z podílu na zadržení a usmrcení asi dvaceti rukojmích, včetně novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa.

Spojené státy již delší dobu žádaly Británii o spolupráci v případu, ale společný postup blokoval odlišný postoj obou zemí k trestu smrti. V srpnu pak USA připustily, že oba obviněné v případě uznání viny nepopraví.

USA přebírají od Kurdů lidi z IS, i „Beatles“

Turecká invaze

„Jsem ráda, že mohu oznámit, že jsme konečně zaslali do USA další důkazy, jež podpoří stíhání Koteyho a Elsheikha. Upřímně doufám, že se oběti a jejich rodiny nyní dočkají spravedlnosti,” napsala v úterý na twitteru britská ministryně vnitra Priti Patelová.

Britské úřady ke kroku přistoupily jen krátce poté, co soud ve Spojeném království zavrhl stížnost matky jednoho ze stíhaných mužů, jež se snažila zabránit sdílení informací s Američany.

Vraha z Islámského státu identifikovali. Je to londýnský vysokoškolák

Blízký a Střední východ

„Jsme spokojeni s rozhodnutím britského vrchního soudu. Jsme rádi, že nám britská vláda předala svoje důkazy a potvrdila svůj závazek spolupracovat na našem úsilí,” řekl mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti Marc Raimondi.

Další z katů Islámského státu odhalen. Je z Londýna a k islámu konvertoval

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám