Hlavní obsah

Dva američtí vojáci se před soudem přiznali ke znásilnění Japonky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Dva příslušníci amerického námořnictva se v úterý před soudem v Japonsku přiznali ke znásilnění místní ženy na japonském ostrově Okinawa. Případ se udál loni v říjnu a vedl k zavedení přísných opatření pro americké vojáky na ostrově, včetně nočního zákazu vycházení. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Článek

Třiadvacetiletý Skyler Dozierwalker a čtyřiadvacetiletý Christopher Browning si mají rozsudek před okresním soudem ve městě Naha na zmíněném jihojaponském ostrově vyslechnout v pátek. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim podle agentury AFP nejméně čtyřletý trest vězení.

V úterý se Američané přiznali, že v noci na 16. října spáchali znásilnění, když byli na pitce mimo základnu. Obětí vojáků, kteří se na Okinawě jen nakrátko zastavili cestou na Guam, se stala mladá Japonka, jež se nad ránem vracela domů. Vojáci před soudem popřeli, že by jejich čin byl předem připravený.

Říjnové znásilnění vyvolalo protesty japonské vlády a rozhořčení na Okinawě, kde je americká vojenská přítomnost dlouhodobě choulostivou záležitostí. Zákaz vycházení vyhlášený po incidentu platí v mírnější verzi dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám