Hlavní obsah

Domovské město vojáka Bergdahla zrušilo oslavu jeho návratu

Domovská obec amerického vojáka Bowea Bergdahla, který byl v sobotu propuštěn na svobodu afghánským islamistickým hnutím Tálibán, zrušila přípravy oslav jeho návratu. Voják je obviňován svými bývalými spolubojovníky z dezerce.

Foto: ČTK/AP

Snímek amerického vojáka Bergdahla při propuštění

Článek

Vedení městečka Hailey v americkém Idahu se rozhodlo zrušit oslavy plánované na 28. června s oficiálním odůvodněním, že "obec nebude s to bezpečně zvládnout množství očekávaných lidí".

Bergdahlova výměna za pět příslušníků Tálibánu držených na základně Guantánamo vyvolala v USA velké pozdvižení. Na jednu stranu vyvolalo oznámení pronesené samotným americkým prezidentem Barackem Obamou radost Bergdahlových příbuzných a známých, na druhou ale také zlost některých vojáků, podle nichž Bergdahl před svým zajetím Tálibánem opustil bez povolení své stanoviště. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předání Bowea BergdahlaVideo: Reuters

Po vojákovi se bezúspěšně pátralo několik měsíců, nenašli ho ani spolubojovníci nasazení do pátracích operací, při kterých jich šest zahynulo.

Bergdahl byl v neděli přepraven letecky z Afghánistánu do Německa, kde má strávit určitou dobu v americké vojenské nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám