Hlavní obsah

Do primárek demokratů se zapojují celebrity, Tom Hanks se přidal k Obamovi

Novinky, CNN, ČTK, rei, IHT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jsou téměř u konce, ale žádný není o moc moudřejší, než na začátku. Boj mezi demokraty Barackem Obamou a Hillary Clintonovou o kandidaturu do prezidentské volby zůstává nerozhodnut, a to jdou primárky do finále. Reklamní kampaně tak pohlcují další milióny dolarů a různé známé osobnosti se veřejně vyslovují pro toho či onoho uchazeče. Naposledy herec Tom Hanks, který podpořil Obamu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V úterý klání pokračuje volbami v Severní Karolině a Indianě.

Rozpolcenost a patový stav dobře dokumentují průzkumy veřejného mínění. Podle pondělního průzkumu televize CBS a deníku The New York Times si 50 procent demokratů přeje, aby jejich prezidentským kandidátem byl Obama. Clintonovu chce 38 procent demokratů. Oproti minulému týdnu si Obama ve stejné anketě polepšil o čtyři procenta.

Podle průzkumu USA Today si ale 51 procent demokratických voličů v USA přeje jako oficiální kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou, zatímco pro Obamu je pouhých 44 procent. Při podobném průzkumu před dvěma týdny přitom Obama vedl před svou rivalkou o deset procent.

Na miskách vah i podpora celebrit

Do kampaní se vkládají i různé známé osobnosti. Obamu naposledy podpořil herec Tom Hanks a zařadil se tak po bok herců George Clooneyho, Scarlett Johanssonové, Jennifer Anistonové, Oprah Winfreyové či rockera Bruce Springsteena.

Za Clintonovou stojí například herci Jack Nicholson, Sean Astin, Eva Longoria, režisér Steven Spielberg a zpěváci Elton John a Barbra Streisandová.

Ukazování prstem v přímém přenosu

Na tvrdé mediální výpady obou kandidátů, které jednoho z nich mohou poškodit v závěrečném boji o Bílý dům s republikánem Johnem McCainem, si rozpolcení voliči už zvykli. Není proto divu, že v nich Clintonová s Obamou pokračovali i tento týden.

Obama líčil Clintonovou jako politickou oportunistku v takových otázkách, jako jsou daně na benzin a postup vůči Íránu. Bývalá první dáma - i republikánský kandidát John McCain - navrhli, aby vláda čelila vysokým cenám benzinu letním zrušením daně z pohonných hmot. Obama to označil za populismus a "klasický washingtonský trik", který prospěje jen ropným společnostem.

Podle senátorky Clintonové jsou takové názory elitistické. Musíme lidem pomoci právě teď, řekla v televizním rozhovoru.

Obama také přirovnal svou soupeřku k republikánskému prezidentovi Georgi Bushovi za to, že před posledními primárkami řekla, že USA by v případě íránského jaderného útoku na Izrael "byly s to Írán zcela vymazat" z mapy.

V úterý zřejmě souboj neskončí

V úterý se volí v Indianě a Severní Karolině. V prvním státě je pravděpodobnější vítězství Clintonové a v druhém Obamy.

Za takového stavu to bude mít dál těžší Clintonová, neboť má zajištěnou podporu méně delegátů (1338 oproti 1493 pro Obamu). Také u voličů má celkově zatím illinoiský senátor větší podporu. Nepočítaje hlasy z Floridy a Michiganu to je 14,8 miliónu hlasů oproti 14,2 miliónům pro bývalou první dámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám