Hlavní obsah

Do boje proti Islámskému státu se zapojí americké speciální přepadové jednotky

Washington

Spojené státy se rozhodly vystupňovat vojenský tlak na Islámský stát a vyšlou do Iráku speciální jednotky. Ty budou bojovat po boku iráckých vojáků a kurdských bojovníků při výpadech proti džihádistům v týlu nepřítele na okupovaném syrském území. Informoval o tom americký ministr obrany Asthon Carter.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Americký voják, ilustrační foto

Článek

„V plné koordinaci s iráckou vládou vysíláme speciální expediční skupinu,“ oznámil podle BBC šéf Pentagonu.

Speciální jednotka bude připravena provádět přepady, osvobozovat rukojmí, získávat zpravodajské informace a zmocňovat se vůdců Islámského státu.

Ministerstvo obrany je podle Cartera navíc připraveno vytvořit jednotku zhruba padesáti lidí, jež by mohlo vyslat na sever Sýrie jako posilu vojáků USA, kteří jsou již na místě.

Kontrolovat tureckou hranici

Turecko označil Carter za zemi, která by měla v boji s islamisty přidat a měla by zejména  posílit kontrolu hranic se Sýrií.

„Všichni musíme přidat, Turecko musí přidat zvýšením kontroly své propustné hranice,” řekl ministr. Saúdská Arábie a státy Perského zálivu jsou „velmi zaměstnány konfliktem v Jemenu,” upozornil dále americký ministr.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Šéf Pentagonu zároveň obvinil Rusko, že veřejně označuje za svůj cíl boj s Islámským státem, ale ve skutečnosti bombarduje síly syrské opozice. „Nastal čas, aby se Rusko přidalo ke správné straně,” uzavřel Carter.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám