Hlavní obsah

Desetiletá otěhotněla po znásilnění nevlastním otcem, vláda odmítá povolit potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asunción

Zastánci lidských práv naléhají na paraguayskou vládu, aby povolila potrat desetileté dívce, která otěhotněla po znásilnění nevlastním otcem. Zákon v Paraguayi umělé přerušení těhotenství nedovoluje, výjimkou jsou pouze případy, kdy těhotenství ohrožuje matku na životě. O případu informovala televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nutit tuto dívku do nechtěného těhotenství má dopady na fyzické i psychické zdraví srovnatelné s mučením,“ poukázala organizace Amnesty International, která se postavila za rodinu dívky, jež žádá interrupci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Organizace vyzvala paraguayskou vládu, aby „neseděla nečinně“ a ukončila agonii této oběti znásilnění. Úřady to však odmítají. Ministerstvo zdravotnictví se omezilo na prohlášení, že zdravotní stav nastávající matky je dobrý, takže není důvod zasahovat. O tom, kdo bude mít jednou dítě v péči, má posléze rozhodnout ministerstvo spravedlnosti.

Dívka je ve 22. týdnu těhotenství. Lékaři její stav zjistili teprve ke konci dubna, když se s bolestmi břicha dostavila do nemocnice v hlavním městě Asunción. Vyšetřovatelé zjistili, že dívku znásilnil její nevlastní otec. Muž je na útěku a policie po něm pátrá. Ve vazbě tak zatím skončila jen dívčina matka, kterou obvinili ze zanedbání péče.

Podle předloňské zprávy OSN porodí v rozvojových zemích každoročně dva milióny dívek mladších 14 let. Na 70 tisíc mladistvých kvůli komplikacím v těhotenství nebo při porodu zemře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám