Hlavní obsah

ČR je proti stažení amerických jaderných sil z Evropy, řekl Barták

– Washington
Právo, Jiří Roškot (Washington)

Česko není pro to, aby se z území Aliance radikálně stahovaly americké taktické nukleární systémy. Po pondělním jednání v Pentagonu to Právu ve Washingtonu řekl ministr obrany Martin Barták, který provází premiéra Jana Fischera na summitu o jaderné bezpečnosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

„Naše pozice je neměnná. Zdůraznili jsme, že nejsme pro nějaké unáhlené kroky,“ řekl ministr k jednání s náměstkyní šéfa Pentagonu Michele Flournoyovou. „Myslíme si, že odstrašující část arzenálu plní svůj účel,“ dodal.

O stažení části amerického arzenálu z Evropy se hovoří poté, co USA a Rusko podepsaly smlouvu o snížení počtu jaderných braní New START.

Příští týden se v Tallinu k této otázce sejdou ministři zahraničí Aliance. „Pozice jsou zatím v rámci členských zemí dost různé,“ upozornil ministr.

Češi chtějí posílit kontingent v Afghánistánu 

Flournoyová se zajímala o návrh navýšit český kontingent v Afghánistánu o 55 vojáků.

„Jasně jsme deklarovali, že pokud nebude vůle ze strany poslanců soc. dem., tak návrh projít nemůže,“ řekl Barták. Podle jeho slov má ČR kapacitu udržovat v Afghánistánu 800 lidí, zatímco sníží kontingent v Kosovu.

Česká armáda chce transportní hercules

Ministr se s Flournoyovou dohodl na aktualizací českého požadavku zakoupit starší americký dopravní letoun C-130. „Z americké strany proběhne revize toho, co je momentálně k dispozici a za jakých podmínek,“ uvedl. ČR už dříve naznačila zájem o zařazení čtyřmotorového herculesu do své výzbroje. Hovořilo se o tom při jednání o radaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám