Hlavní obsah

Clintonová se tvrdě pustila do afghánského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová při návštěvě Evropy dala najevo nespokojenost s politickým procesem v Afghánistánu. Vadí jí, že stále nejsou známy výsledky ze srpnových prezidentských voleb v Afghánistánu, které provázely gigantické podvody. Požaduje také, aby se budoucí prezident více věnoval aktuálním problémům země a aby zlepšil vztahy země s USA.

Foto: Thomas Mukoya , Reuters

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová

Článek

Clintonová BBC řekla, že USA s úzkostí čekají na výsledky afghánských voleb.

Podle předběžných výsledků získal nadpoloviční většinu stávající prezident Hámid Karzáí, jenomže řada hlasů byla zpochybněna a stále se přepočítávají.

Clintonová nekomentovala možné výsledky ani nekritizovala stávajícího prezidenta Hámida Karzáího, o němž řekla, že „byl v řadě oblastí velmi nápomocný“.

Tvrdě však řekla: „Jestliže byl znovuzvolen, je nám jasné, že se musí nastolit nové vztahy mezi ním a afghánským lidem a taky mezi jeho vládou a vládami zemí, které napomáhají snahám stabilizovat situaci v zemi a zajistit bezpečnost.“

Podle Clintonové by měl také budoucí prezident více udělat pro výcvik afghánských sil, aby mohly převzít zajištění bezpečnosti od mezinárodního kontingentu sil ISAF. „Zřetelně očekáváme více,“ řekla šéfka americké diplomacie.

Podle listu New York Times ani americký prezident Barack Obama není spokojen s rozvojem občanských institucí v Afghánistánu, s justicí a výcvikem afghánských bezpečnostních složek. Kvůli špatné bezpečnostní situaci mnozí zahraniční poradci nemohli dorazit k zemědělcům mimo centra, aby jim pomohli.

Reklama

Výběr článků

Načítám