Hlavní obsah

Clintonová má jistou nominaci, může se stát první prezidentkou USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová ohlásila své vítězství v boji o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. „Poprvé v dějinách naší země se žena stane kandidátkou za velkou politickou stranu,” prohlásila osmašedesátiletá politička na shromáždění svých radujících se přívrženců v newyorském Brooklynu. Senátor Bernie Sanders ale boj nevzdává.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Hillary Clintonová zdraví své příznivce v Brooklynu.

Článek

"Můžeme hrdě říci, že v Americe není žádná překážka příliš velká, žádný strop příliš vysoký, než aby se nedaly zdolat," poznamenala ještě dříve, poté, co podle vyhrála primárky v Kalifornii, New Jersey i Jižní Dakotě a Novém Mexiku.

"Vítězství nepatří jednomu člověku, ale generaci žen a mužů, kteří bojovali a obětovali se, aby toto umožnili," dodala.

„Ať nikdo neříká, že se v Americe nemohou dít velké věci,“ tweetla po vítězství Clintonová.

„Ať nikdo neříká, že se v Americe nemohou dít velké věci,“ tweetla po vítězství Clintonová.

Sanders už prohrál, ale stále se nevzdává

Avšak v Severní Dakotě a v Montaně podle CNN zvítězil její soupeř, senátor Bernie Sanders. Boj podle svých slov stále nevzdává. Sokyni z Demokratické strany chce při primárkách ve Washingtonu D. C. ještě alespoň symbolicky potrápit.

„Budeme tvrdě bojovat, abychom primárky ve Washingtonu D. C. vyhráli a pak přenesli svůj boj o sociální, ekonomickou, rasovou a environmentální spravedlnost i do Filadelfie a (celé) Pensylvánie,” prohlásil podle stanice ABC News.

Server Politico napsal, že Sanders přesto požádal amerického prezidenta a svého demokratického spolustraníka Baracka Obamu o schůzku. Politici by se měli sejít ve čtvrtek v Bílém domě.

Podle vyjádření Bílého domu, z něhož citoval server BBC, bude řeč o důležitých otázkách prezidentské volby, které se týkající pracujících amerických rodin.

Bodoval i Trump

Demokratické primárky se v úterý odehrávaly celkem v šesti státech, dohromady s 806 hlasy. Pro Clintonovou má vítězství velký význam, protože může sebevědoměji vstoupit do boje s Donaldem Trumpem, který vyhrál republikánské primárky v New Jersey, Novém Mexiku, Jižní Dakotě, Montaně a Kalifornii, a má už nějaký čas dost delegátů pro získání nominace..

Trump na Twitteru poděkoval Kalifornii a dalším státům, kde v noci na středu zvítězil. 

Bývalá první dáma si zajistila nezbytný počet delegátů potřebný k automatickému získání demokratické nominace teprve minulý víkend.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Clintonová tak bude první ženou, kterou vyšle do voleb jedna z velkých politických stran v USA. Její kandidatura pro listopadové prezidentské volby by měla být schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.

Reklama

Výběr článků

Načítám