Hlavní obsah

Čína přesunula své zájmy a snaží se ovlivnit Bidenovu správu, tvrdí zpravodajci

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vztah s Čínou bude vždy jedním z hlavních témat v americké politice. Plánovaný nástup Joea Bidena do prezidentské funkce zvýšil aktivitu čínských agentů, kteří se snaží ovlivnit administrativu budoucího šéfa Bílého domu, uvedla BBC s odkazem na člena americké zpravodajské služby.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden

Článek

William Evanina z amerického úřadu ředitele Národní zpravodajské služby uvedl, že čínská kampaň je „jako na steroidech“. „Po prezidentských volbách se zaměřila na Bidenovu správu. Hovoříme o zahraničním i diplomatickém vlivu nejen lidí v administrativě, ale i jejím okolí,“ uvedl.

Evanina dodal, že se Čína pokoušela vměšovat nejen do nedávných voleb, ale také do snahy amerických firem vyvinout vakcínu proti koronaviru. Ministerstvo spravedlnosti slova o ovlivňování a špionáži nepřímo potvrdilo, když uvedlo, že z USA v poslední době odletěla zhruba tisícovka čínských agentů.

Aby vám ty oči někdo nevypíchl, varuje Čína zahraniční rozvědky

Svět

V listopadových prezidentských volbách byla Čína jedním z důležitých bodů. Trumpova kampaň se v asijské zemi pokoušela zajistit materiál proti Bidenovu synovi Hunterovi, demokraté zase upozorňovali na Trumpův účet u čínské banky, který vedl i během působení v Oválné pracovně.

Ředitel divize národní bezpečnosti amerického ministerstva spravedlnosti John Demers během středeční on-line diskuse neziskové organizace Aspen Institute uvedl, že se zpravodajské služby během léta na čínské agenty působící v USA speciálně zaměřily.

Trumpovy vztahy s Čínou

FBI identifikovala „stovky“ agentů s vazbami na čínskou lidovou osvobozeneckou armádu a provedla šest zatčení. „To byly jen špičky ledovce. Ledovce, který zasahoval mnohem hlouběji, než jsme si mysleli,“ uvedl Demers, který dodal, že jen Čína má zdroje, schopnosti a vůli provádět v USA politickou a ekonomickou špionáž.

Trumpova firma má stále účet u čínské banky

Amerika

Vztahy mezi dvěma světovými mocnostmi Čínou a Spojenými státy jsou komplikované. Donald Trump v roce 2016 před svým funkčním obdobím hovořil o Číně rázně, když uvedl, že nedovolí, aby nadále znásilňovala Ameriku. Po nástupu do funkce ale o prezidentu Si Ťin-pchingovi mluvil jako o „skvělém chlapovi, se kterým rád pobývá“.

V roce 2018 však uvalil cla na část čínského dovozu, na což retrospektivně reagoval Peking. Situaci navíc vyhrotil koronavirus, o kterém Trump mluví jako o „čínském viru“. Mírné zklidnění přinesla až obchodní dohoda, kterou obě strany podepsaly letošní rok.

Číňané nyní doufají, že Joe Biden bude ve funkci prezidenta USA vůči jejich zemi mírnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám