Hlavní obsah

CIA po brutálních výsleších vězňů lhala, že přinesly výsledky

Novinky, rei
Washington
Aktualizováno

Americká ústřední zpravodajská služba (CIA) opakovaně mlžila o svých brutálních praktikách při výsleších lidí podezřelých z terorismu. Podle listu The Washington Post se to píše ve zprávě, kterou vypracoval senátní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb. Odtajnění zprávy ve čtvrtek večer středoevropského času odhlasoval výbor amerického Senátu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpráva o více než šesti tisíci stranách zmiňuje existenci tajných věznic CIA po světě a brutální výslechy. Ty sice nepřinášely kýžený výsledek, ale CIA o nich vládě někdejšího prezidenta George W. Bushe lhala, aby zajistila pokračování programu.

„CIA opakovaně ministerstvu spravedlnosti a nakonec Kongresu popisovala, že získává unikátní, jinak nedostupné informace, které pomohly narušit teroristická spiknutí a zachránily tisíce životů. A byla to pravda? Odpověď zní ne,“ uvedl pro deník nejmenovaný zástupce, který byl s důvěrnou zprávou seznámen.

Zpráva mimo jiné zmiňuje metody, které CIA při výsleších užívala. Uváděny jsou i způsoby, o kterých se dosud nehovořilo, mimo jiné topení podezřelých v ledové vodě a rozbíjení jejich hlav o zeď.

Waterboarding nic nového nepřinesl

Ani brutální postup ale nepomohl k získání významnějších informací. Zástupci CIA však před vládou úspěchy zveličovali, aby zajistili pokračování programu. Ve zprávě se mimo jiné píše o výsleších čelného představitele sítě Al-Káida abú Zubajdy, jehož 83krát podrobili simulovanému topení, tzv. waterboardingu. Dokument uvádí, že veškeré cenné informace ale podezřelý poskytl už před zahájením waterboardingu.

Zpráva shrnuje vyšetřování senátního výboru od roku 2009, kdy dosloužil prezident Bush, a jeho nástupce Barack Obama waterboarding zakázal.

Počátkem minulého měsíce si šéfka výboru Dianne Feinsteinová stěžovala, že se CIA do vyšetřování plete, protože nedovoleně pronikla do počítačů v Senátu. [celá zpráva]

CIA článek The Washington Post nekomentovala. Její zástupci ale mimo záznam uvedli, že senátní zpráva obsahuje faktické chyby a pokřivené závěry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám