Hlavní obsah

CIA plánovala unést Assange, počítala s přestřelkou s Rusy v ulicích Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) plánovali únos Juliana Assange (50), zakladatele serveru WikiLeaks, který se za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. CIA měla uvažovat i o atentátu. V pondělí o tom na webu informovala Mezinárodní federace novinářů.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange na balkóně ekvádorské ambasády v Londýně

Článek

Více než 30 bývalých amerických vládních úředníků ve zprávě na serveru Yahoo News sdělilo, že CIA plánovala Assange zavraždit. Obávala se, že se z ambasády dostane do Ruska.

Plán počítal mj. s „přestřelkou s agenty Kremlu v ulicích Londýna, s úmyslným nabouráním Assangeova vozidla či s prostřelením pneumatik letadla, aby mu zabránili ve vzletu“.

Klíčový svědek v kauze Assange přiznal, že lhal

Zahraniční

Assange je nyní držen v londýnské věznici Belmarsh. Skončil tam poté, co ho v dubnu 2019 zatkli po téměř sedmi letech strávených na ekvádorském velvyslanectví, jež mu ukončilo azyl.

Spojené státy usilují o jeho vydání kvůli zveřejnění tajných amerických diplomatických depeší o zločinech USA během válek v Afghánistánu a Iráku. Hrozí mu souhrnný trest 175 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám