Hlavní obsah

Chraňte demokracii a právní stát, napsal Obama Trumpovi v dopise, který mu nechal v Oválné pracovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Televize CNN v neděli zveřejnila text dopisu, který bývalý americký prezident Barack Obama zanechal svému nástupci Donaldu Trumpovi v Oválné pracovně Bílého domu. Obama kladl Trumpovi na srdce, aby chránil demokratické instituce a tradice, jako jsou právní stát a lidská práva.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama ještě ve funkci prezidenta USA přijímá v Bílém domě svého čerstvě zvoleného nástupce Donalda Trumpa.

Článek

Je tradicí, že končící američtí prezidenti nechávají svým nástupcům ručně psané dopisy. Obama Trumpovi v den inaugurace zanechal smířlivý a současně opatrně napomínající dopis, jehož obsah byl zveřejněn – rovněž v souladu s tradicí – až s odstupem několika měsíců.

Obama podle CNN svůj dopis zahájil blahopřáním k úspěšnému volebnímu klání. „Milióny lidí do vás vložily své naděje a my všichni, bez ohledu na stranu, bychom měli doufat ve větší prosperitu a bezpečnost během vašeho funkčního období,” pokračoval Trumpův předchůdce, který v Bílém domě strávil osm let.

Obama upozornil na význam vůdčí síly USA a také na význam demokratických zásad. „Je na nás, abychom svými činy a příkladem udrželi světový pořádek, který se soustavně upevňoval od konce studené války a na němž závisí naše vlastní bohatství a bezpečí,” zdůraznil 44. prezident USA.

Jsme tu jen přechodně, upozornil Obama

„Zastáváme tento úřad jen přechodně. To z nás činí ochránce těchto demokratických institucí a tradic – jako jsou právní stát, dělba moci, rovná ochrana a lidská práva – za které naši předci bojovali a prolévali krev,” napsal dále Obama. Tyto nástroje podle něj musí prezidenti po svém působení v Bílém domě zanechat přinejmenším v takovém stavu, v jakém je přebírali.

Ještě během loňské předvolební kampaně Obama varoval, že vítězství populistického miliardáře Trumpa by znamenalo nebezpečí pro demokracii. Po volebním šoku z 8. listopadu, kdy republikánský kandidát porazil demokratku Hillary Clintonovou, však Obama zdůrazňoval důležitost klidného a konstruktivního předání moci.

V dopise Obama 45. prezidentovi USA udělil i radu soukromějšího rázu. „A konečně si v návalu událostí a odpovědností udělejte čas pro přátele a rodinu. Pomohou vám překonat nevyhnutelné těžké chvíle,” radil Trumpovi jeho předchůdce.

Trump se krátce po nástupu do funkce v jednom z rozhovorů o Obamově dopisu zmínil a jeho text ocenil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám