Hlavní obsah

Chilská zpěvačka na cenách Grammy obnažila hruď, aby upozornila na násilí

– Las Vegas

Chilská zpěvačka Mon Laferte ve čtvrtek večer při příchodu na předávání cen Latin Grammy v Las Vegas v USA obnažila prsa, na nichž měla text odsuzující násilí a zabíjení v její zemi. Když přebírala cenu za nejlepší alternativní album Norma, promluvila o situaci v Chile, kde si zásahy proti demonstrantům vyžádaly dvacet mrtvých, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chillská zpěvačka Mon Laferte z předávání cen v Las VegasVideo: AP

 
Článek

„V Chile mučí, znásilňují a zabíjejí,“ hlásal nápis na zpěvaččině obnaženém poprsí. Když umělkyně přebírala cenu, recitovala báseň „Chile, tvá bolest mne zraňuje“ a řekla, že věnuje cenu své zemi. „Chci poděkovat svým kolegům, a zejména veřejnosti, lidem, fanouškům, kteří tam jsou. Bez lidí by se nic nestalo,“ uvedla.

Protesty, které mají už 20 obětí a tisíc zraněných, začaly před měsícem kvůli zvýšení jízdného v metru, ale postupně v nich začaly nabývat na významu politické otázky. Jednou z klíčových je změna ústavy, která pochází ještě z dob diktátora Augusta Pinocheta a není v ní zakotvena odpovědnost státu za poskytování zdravotní péče a výuky.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Chilská zpěvačka Mon Laferte přišla na Grammy Awards s textem na hrudi, který upozorňoval na mučení, znásilňování a zabíjení v Chile.

O půlnoci byla uzavřena dohoda o míru a vytvoření nové ústavy, o které se bude hlasovat v dubnu.

Chilští policisté střílí demonstrantům do očí. Oslepili jich už přes dvě stovky

Amerika

Demonstranti také požadují, aby byly zveřejněny tři verze návrhu nové ústavy, lišící se tím, kolik zástupců by mělo být přímo voleno a kolik jmenováno.

Mon Laferte nebyla jedinou umělkyní, která se věnovala na dvacátém ročníku cen Latin Grammy politice. Nikaragujský zpěvák Luis Enrique, který přebíral cenu za nejlepší folkové album, řekl: „Nikaragua je stále ve válce. Pokračuje v boji za svobodu.“

Portoričan Residente ze skupiny Calle 13 vyzval k rovnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám