Hlavní obsah

Chcete výjimku z očkování? Zařídíme, slibovala farnost v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příspěvek na webových stránkách její komunity Kate Lincolnovou opravdu překvapil. Jeden ze sousedů tam totiž napsal: „Potřebujete výjimku z očkování? Pomůže vám kostel Nejsvětější Trojice v jižním St. Paulu (ve státě Minnesota)“. Do kostela si proto zavolala. Ozvala se žena, která jí potvrdila, že svatostánek připravil dopis se žádostí o výjimku pro zaměstnavatele.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

ilustrační foto

Článek

Lincolnovou to rozhořčilo. „Nemám problém s tím, aby lidé dostávali náboženské vynětí, pokud je to legitimní, ale zdá se, že ho tam dávali prostě každému,“ řekla listu Star Tribune.

„Vím, že kněží reagovali různými způsoby. Několik jich napsalo dopisy na podporu farníků,“ podotkl Michael Tix, vikář minnesotské arcidiecéze.

V případě přehlcení nemocnic neočkovaní musí opustit JIP, navrhuje rakouský starosta

Koronavirus

USA připouštějí výjimky z očkování na základě upřímně zastávané víry. Chybí ale konkrétní požadavky nebo důkazy pro prokázání takového přesvědčení. Schází i centrální orgán, který by na záležitost dohlížel, nebo ji aspoň sledoval.

Soudy nastupují

„Víme, že na internetu kolují vzorové dopisy se žádostmi o výjimky. Víme ale, že někteří lidé jsou podněcováni, aby své námitky označili za náboženské, ať už je jejich skutečný důvod jakýkoli,“ řekl Thomas Berg, profesor práva a veřejné politiky na univerzitě v St. Paulu. Lidé žádající o výjimku písemně vysvětlí, proč se očkování dotýká jejich víry, a předloží další požadované dokumenty. Jejich firma žádost přezkoumá a rozhodne o její oprávněnosti.

Tato rozhodnutí jsou však stále častěji napadána. Tak v září podalo asi 200 zdravotníků z Minnesoty žalobu, aby zastavili vymáhání vakcinace zaměstnavateli. Soud žádost zamítl, zčásti i proto, že téměř všichni už měli výjimku, a to většinou z náboženských důvodů.

Americký regulátor schválil vakcínu Pfizer pro děti mezi pěti a 11 lety

Koronavirus

Soudy ale rozhodují různě. Pro stát New York federální soudce stanovil, že tamní zaměstnavatelé musí umožnit náboženské výjimky z očkovací povinnosti i pro zdravotníky, dokud o žalobě, která napadá tuto praxi, ještě rozhoduje soud. Naopak státu Maine federální soudce povolil, že u svých zdravotníků může náboženské výjimky zcela odmítnout.

Ve hře i potraty

Jedním z důvodů, které se uvádějí jako důvod k nesouhlasu s očkováním, je skutečnost, že přinejmenším jednu z vakcín vyvinuli s použitím tkání z potraceného plodu. Evangelická firma Liberty Counsel z Floridy, v USA lídr v oblasti vedení sporů o výjimky, nabízí vzorový odmítací dopis. „Moje víra mi zakazuje účastnit se potratu nebo mít z něj prospěch, bez ohledu na to, jak daleko v minulosti k němu došlo,“ píše se v něm.

USA ruší zákaz cest pro turisty, mohou tam ale jen očkovaní

Amerika

Druhá strana namítá, že pomocí těchto tkání vznikly i desítky dalších léčebných přípravků.

Podhoubím pro další spory je rozdělenost společnosti. Podle průzkumu washingtonského Public Religion Research Institute podpořilo udělování náboženských výjimek 52 procent dotázaných, zatímco 46 procent bylo proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám