Hlavní obsah

Chávez: Castro bojuje o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Nemocný kubánský prezident Fidel Castro bojuje o život. V projevu před brazilským parlamentem to v pátek prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez. V minulých dnech se objevily spekulace o tom, že je Castrův stav vážný. Kuba detaily o Castrově nemoci tají; Chávez je považován za dobrý zdroj informací, protože patří ke Castrovým přátelům.

Článek

V Brazílii Castrovu současnou situaci přirovnal k revoluční minulosti kubánského vůdce. "Fidel je znovu v Sierra Maestra a bojuje o život. Přejeme si, aby se uzdravil. Jeho stav se stále lepší, i když pomalu," řekl Chávez, který si s kubánským prezidentem nedávno telefonoval.

"Říká si, že ten stroj, který je třeba opravit, má 80 let," sdělil Chávez. Podle něj je Castrova situace složitá.

Podle španělského deníku El País se u Castra objevila infekce a následný zánět pobřišnice po třech neúspěšných operacích tlustého střeva. Španělský konzultant jeho lékařského týmu José Luis García Sabrido k tomu v pátek sdělil, že se Castrův stav mírně lepší, ale zůstává vážný.

O onemocnění kubánského prezidenta panují nejrůznější spekulace. Castro byl loni v červenci operován kvůli krvácení do zažívacího traktu. Koncem července převedl své pravomoci dočasně na mladšího bratra Raúla, od té doby je stále v nemocničním ošetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuba slavila výročí revoluce, ale bez Castra

Vojenskou přehlídkou začaly v sobotu v Havaně oslavy 50. výročí vylodění revolucionářů na Kubě. Kubánský vůdce Fidel Castro, který se stále zotavuje po vážné...

Výběr článků

Načítám