Hlavní obsah

Kuba slavila výročí revoluce, ale bez Castra

HAVANA

Vojenskou přehlídkou začaly v sobotu v Havaně oslavy 50. výročí vylodění revolucionářů na Kubě. Kubánský vůdce Fidel Castro, který se stále zotavuje po vážné operaci, se jí však neúčastní. Kvůli zdravotním potížím musel před čtyřmi měsíci pravomoc předat bratru a ministrovi obrany Raúlovi Castrovi.

Článek

Právě Raúl Castro dal v sobotu povel k zahájení přehlídky. Akce se konala jako vzpomínka na půl století od vylodění jachty Granma s Fidelem Castrem a jeho muži na východě Kuby, odkud začala údajně rozhodující fáze revoluce. Díky ní se Castro dostal k moci.

Právě Raúl Castro dal dnes povel k zahájení přehlídky a v úvodním projevu mimo jiné tlumočil Spojeným státům podmíněnou kubánskou ochotu "řešit dlouhodobý vzájemný spor u jednacího stolu". Raúl se v projevu nezmínil o zdravotním stavu svého bratra ani o jeho nepřítomnosti, ale poděkoval kubánskému lidu za "vyspělost", kterou projevil v uplynulých čtyřech měsících.

V minulých dnech se spekulovalo o tom, zda se už Castro po náročné operaci trávícího traktu zotavil natolik, aby se přehlídky na havanském náměstí Revoluce mohl zúčastnit.

Fidel Castro se na veřejnosti naposledy objevil 26. července. Krátce potom se kvůli krvácení do trávicího traktu podrobil operaci a od té doby ho bylo vidět pouze na televizních záběrech a fotografiích z období jeho rekonvalescence. Oslavy výročí kubánské revoluce by měly být zároveň i odloženými oslavami 80. narozenin Fidela Castra.

Kubánský vůdce se narodil 13. srpna, oslavy ale kvůli zdravotnímu stavu odložil na dnešek, tedy na den připomínající založení kubánských Revolučních ozbrojených sil. Fidel Castro i jeho bratr Raúl jsou dva z tuctu povstalců, kteří vylodění z jachty Granma přežili. Na lodi, plující z Mexika, bylo 82 lidí, které však při vylodění překvapily vládní síly.

Zbytek povstalců se uchýlil do hor Sierra Maestra. Po třech letech partyzánské války Castrovy oddíly vstoupily do Havany a Castro se stal předsedou kubánské revoluční vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Castro rozdává povely z lůžka telefonem

S napětím očekávají účastníci 14. summitu Hnutí nezúčastněných zemí v Havaně, zda se dnes nebo zítra na ceremonii hlav států objeví hostitel Fidel Castro.

V New Yorku bude stát busta Fidela Castra

Kubánský vůdce Fidel Castro by si ani nesnil o tom, že se jeho socha objeví v některém z amerických parků. Přitom přímo v newyorském Central Parku bude...

Výběr článků

Načítám