Hlavní obsah

Český chirurg v USA podruhé transplantoval celý obličej

Boston

Lékaři nemocnice v Bostonu provedli pod vedením českého chirurga již druhou úplnou transplantaci obličeje v krátké době. Příjemcem byl třicetiletý muž, který v roce 2001 po dopravní nehodě utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu. Více než čtrnáctihodinovou operaci třicetičlenného týmu podle agentury AP vedl 40letý plastický chirurg Bohdan Pomahač, ostravský rodák, který v Bostonu pracuje patnáct let.

Foto: Profimedia.cz

Český chirurg Bohdan Pomahač

Článek

Operace z minulého týdne se podle Pomahače uskutečnila bez problémů a pacient by se po ní měl úspěšně zotavit. Mitchi Hunterovi při ní tým lékařů v nemocnici Brigham and Women's Hospital transplantoval celou tvář včetně nosu, víček, rtů, kůže, nervů a svalů. Totožnost dárce nebyla zveřejněna.

Foto: Profimedia.cz

Mitch Hunter po dopravní nehodě utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu.

Pomahač v březnu vedl tým lékařů, který provedl vůbec první úplnou transplantaci obličeje v USA. Tehdy byl příjemcem pětadvacetiletý Dallas Wiens, kterého v roce 2008 vážně zranil také elektrický proud. [celá zpráva]

Jako první na světě provedli celkovou transplantaci obličeje loni v březnu španělští lékaři. Příjemcem byl farmář, který se nešťastnou náhodou střelil do obličeje.

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval na lékařské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996.

Reklama

Výběr článků

Načítám