Hlavní obsah

Castrova slova o funkčnosti kubánské ekonomiky byla údajně překroucena

Havana

Někdejší kubánský prezident Fidel Castro neřekl, že kubánská ekonomika nefunguje, naopak měl na mysli kapitalistický systém USA. Castro to v pátek uvedl na Havanské univerzitě s tím, že jeho slova, tak, jak je zveřejnil novinář Jeffrey Goldberg, byla špatně vyložena.

Foto: Revolution Studios, Reuters

Fidel Castro

Článek

Americký novinář Goldberg v časopisu The Atlantic napsal, že Castro mu na otázku, zda se dá ještě kubánský hospodářský systém vyvážet do zahraničí, odpověděl, že "kubánský model nefunguje ani nám". [celá zpráva]

Castro v pátek na Havanské univerzitě řekl, že jeho výrok byl špatně vyložen, protože chtěl říct, že "to kapitalistický systém už není k ničemu ani Spojeným státům ani světu". Zdůrazňoval pak vady kapitalismu a řekl: "Jak by mohl být takový systém k něčemu zemi, jako je Kuba?"

Goldberg napsal, že slova o "nefunkčnosti" kubánského systému pronesl Castro "neformálně, ale nežertoval". Podle Goldberga šlo o "čestné přiznání, že jeho bratr (Raúl) musí dát znovu dohromady ekonomický systém, aby udržel zemi nad vodou".

Castrovi je 84 let. Vedení státu předal mladšímu bratrovi v roce 2006, kdy vážně onemocněl. Stále je ale v čele vládnoucí komunistické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám