Hlavní obsah

Fidel Castro překvapil: kubánská ekonomika podle něj nefunguje

Novinky,
Miami/Havana

Vůdce kubánské revoluce Fidel Castro překvapivě připustil, že ekonomický model uplatněný na Kubě nefunguje. Řekl to v rozhovoru s americkým novinářem Jeffreyem Goldbergem, jehož další část v noci na čtvrtek zveřejnil americký časopis The Atlantic.

Foto: Reuters

Fidel Castro

Článek

Dopisovatel časopisu The Atlantic Jeffrey Goldberg se minulý týden v Havaně Fidela Castra při obědě zeptal, jestli má ještě cenu vyvážet kubánský ekonomický systém do jiných zemí. Castro mu odpověděl: "Kubánský model nefunguje ani u nás."

"Řekl to neformálně, ale nežertoval," napsal Goldberg ve svém blogu pro americký regionální deník El Nuevo Herald, který vychází v Miami na Floridě. "Myslím, že to bylo čestné přiznání z jeho strany, že jeho bratr (Raúl) musí dát znovu dohromady ekonomický systém, aby zemi udržel na hladině."

Raúl vystřídal v čele Kuby Fidela poté, co Fidel v roce 2006 vážně onemocněl. Provedl několik menších změn v hospodářství, které opatrně otevřel soukromému sektoru a začal tlačit na větší efektivitu práce. Nevyhýbá se ani propouštění, které by mohlo potkat státní zaměstnance. [celá zpráva]

Uvolnil také restrikce na koupi počítačů a mobilních telefonů. [celá zpráva]

Goldberg požádal znalkyni kubánských poměrů Julii Sweigovou, aby byla rozhovoru s Castrem přítomna a jeho odpovědi analyzovala: "Podle mě to bylo konstatování, že v kubánském systému zaujímá stát příliš velkou roli v hospodářském životě."

Stát kontroluje 90 procent ekonomiky a dělníci dostávají okolo dvaceti dolarů měsíčně. Mají ale zdarma zdravotnictví, školství a téměř zadarmo dopravu a bydlení. I potraviny jsou bohatě dotovány státem, uvádí AP.

Problémy kubánské ekonomiky s Fidelem Castrem ale Goldberg dál neprobíral. Castrové nadále zdůrazňují, že se nemíní přiklonit ke kapitalismu.

Castro překvapivě podpořil Izrael

Castro už v první části rozhovoru překvapil. Kritizoval íránského vůdce Mahmúda Ahmadínežáda za to, že popírá holocaust. [celá zpráva]

Přitom ještě v červenci varoval, že svět může ohrozit jaderný konflikt kvůli tvrdému postupu USA vůči Íránu. [celá zpráva]

Fidel obhajoval i strach Izraele z Íránu: "Židé byli pomlouváni (v dějinách)  mnohem víc než muslimové a byla jim přičítána odpovědnost za všechno."

Castrova překvapivá tvrzení mohou naznačovat, že by vůdce kubánské revoluce byl rád, kdyby se urovnaly vztahy s USA a země odtamtud získala prostředky. Mohlo by se jednat o signál pro Obamovu administrativu, kterou navzdory přetrvávajícím útokům na USA považuje zřejmě za otevřenější, než byla ta předchozí za vlády George Bushe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám