Hlavní obsah

Bývalý šéf MMF zaplatí vyrovnání pokojské, která ho obvinila ze znásilnění

– New York • Aktualizováno
Novinky,

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn se domluvil na mimosoudním vyrovnání s pokojskou newyorského hotelu Sofitel Nafissatou Diallovou, která ho obviňovala ze sexuálního napadení a znásilnění. Výše odškodnění není známa, dohoda je tajná, uvedla v pátek BBC. Podle listu Le Monde jde o šest miliónů dolarů. Strauss-Kahn dohodu popřel.

Článek

Diallová obvinila v květnu 2011 Strausse-Kahna ze znásilnění. Ten připustil, ž s ní měl sex, ale byl po dohodě a nebyl vynucený.

Strauss-Kahn, kterému aféra zničila politickou kariéru, musel odstoupit z čela MMF a nebyl ani nominován do klání o post francouzského prezidenta, v němž měl velkou šanci uspět.

Strauss-Kahn skončil ve vazbě, ale nakonec proti němu bylo obvinění staženo, protože newyorský soud nepovažoval Diallovou za důvěryhodnou. Měla styk s podsvětím, s dealery drog a jednomu hned po údajném znásilnění volala. Také klamala úřady při snaze získat možnost žít v USA a při získávání podpor. Panovalo i podezření, že se věnovala prostituci. [celá zpráva]

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Nafissatou Diallová

Diallová pak podala žalobu u civilního soudu, požadovala náhradu škody.

Její případ otevřel stavidla a Dominique Strauss-Kahn čelil obviněním z dalších znásilnění a vynuceného sexu. Žádné neuspělo, ale ukázalo se, že politik nedokázal ovládnout svůj sexuální pud a účastnil se i večírků, na nichž byly prostitutky.

Soud se měl konat příští týden.

DSK má zaplatit šest miliónů dolarů 

Dohoda podle zdrojů ještě nebyla podepsána. Francouzský list Le Monde ve svém sobotním vydání podle AFP oznámí, že Strauss-Kahn zaplatí Diallové šest miliónů dolarů (116 miliónů korun). Polovinu této sumy prý získá bankovní půjčkou, druhou polovinu mu zapůjčí jeho manželka Anne Sinclairová, která se s ním letos v létě po skandálu rozešla.

Podle dohody se Strauss-Kahn ani Diallová už napříště nebudou veřejně vyjadřovat k incidentu z loňského května, který dlouhé týdny plnil stránky světového tisku. Urovnán by měl být i spor Diallové s listem The New York Post, který ženu označil za prostitutku, jež se prodává po hotelích.

Strauss-Kahn prostřednictvím svých právníků v pátek odpoledne dohodu popřel jako "zcela nepravdivou".

Reklama

Výběr článků

Načítám