Hlavní obsah

Byla to inspekce, popírá Trump, že by se v bunkru schovával

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu popřel, že by se při pátečních protestech ve Washingtonu schovával v podzemním bunkru Bílého domu. V rozhovoru s Fox News Radio řekl, že v „malinkaté” místnosti byl jenom chvilku na inspekci.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump s biblí před kostelem sv. Jana naproti Bílému domu

Článek

Několik zdrojů televize CNN popsalo, že Trump byl v pátek ve spěchu odveden do bunkru, kde v době intenzivních protestů strávil skoro hodinu.

Podle jednoho ze zdrojů tam byli spolu s ním odvedeni také jeho syn Barron a první dáma Melania.

Trump prchl před demonstranty do bunkru pod Bílým domem

Amerika

„To byla falešná zpráva. Byl jsme dole během dne a a byl jsem tam malinkou kratičkou chvíli. A bylo to hlavně kvůli inspekci,“ řekl Trump v rozhovoru s Brianem Kilmeadem z Fox News Radio.

Zdůraznil, že tam nebyl v době protestů: „Během dne nebyly žádné problémy. Řekli, že by to byla vhodná chvíle jít dolu a podívat se.“

„Byl jsem dole dvakrát nebo třikrát, vždy na inspekci. Sejdete tam, proto že to možná někdy budete potřebovat,“ dodal ještě.

Pobouřený Trump

Trumpa podle CNN hluboce rozčílily zprávy, že se skryl v bunkru. Trval pak na tom, že se vyfotí před branami Bílého domu. Právě to vedlo k jeho návštěvě nedalekého kostela sv. Jana, kde poté, co byly rozehnány pokojné protesty před Bílým domem, zapózoval s biblí.

Prezident kvůli tomu nyní čelí kritice, k níž se přidala i řada duchovních. Ti poznamenali, že Trump do kostela nevešel, nepomodlil se a bibli použil spíše jako rekvizitu.

Americký ministr obrany je proti aktivaci armády zákonem o vzpouře

Amerika

Trump to vidí jinak - trvá na tom, že jeho návštěva měla kladné ohlasy a řekl, že se duchovním velmi líbilo, že tam šel s biblí. „Nelíbilo se to jen druhé straně, víte, té odporující, opoziční straně, jak se říká,” poznamenal.

„Den předtím kostel zapálili. Slyšel jsem, jak milí a úžasní ti demonstranti tam byli. Opravdu? Tak proč zapálili kostel?“ Narážel zřejmě na nedělní zapálení ohně u kostela sv. Jana nedaleko Bílého domu.

Trump také řekl, že nevěděl o tom, jak byli rozehnáni demonstranti v parku před jeho návštěvou kostela. CNN uvádí, že při svém vystoupení v Růžové zahradě Bílého domu musel slyšet zábleskové granáty a při cestě ke kostelu byl ve vzduchu stále cítit slzný plyn.

Protesty v USA rozpoutala smrt Afroameričana George Floyda, který zemřel po tvrdém zákroku policisty Dereka Chauvina. Na mnoha místech se zvrhly v násilí a rabování. Trump je zastáncem tvrdého postupu vůči demonstrantům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám