Hlavní obsah

Bush by dal kvůli dopadení bin Ládina souhlas s akcí v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/WASHINGTON

Americký prezident George Bush pobouřil Pákistán. Ve středu večer řekl televizi CNN, že by neváhal dát amerických jednotkám rozkaz pro akci v Pákistánu, pokud by měl od zpravodajských služeb potvrzeno, že se na jeho území nachází Usáma bin Ládin.

Článek

Na otázku, zda by dal souhlas k akci s cílem zabít nebo zajmout Usámu bin Ládina a jeho zástupce Ajmána Zavahrího na území Pákistánu, Bush odpověděl: "Rozhodně ano. Podnikli bychom akci nezbytnou k tomu, abychom je postavili před soud."

Bush navíc uvedl, že špičky al-Kajdá mohou být v Pákistánu: "Je nesporné, že v odlehlých oblastech Pákistánu je určité nepřátelské území, které usnadňuje skrývání," řekl Bush. "My ale pokračujeme v pátrání. A dostaneme ho (bin Ládina)."

Pobouřený Mušaraf

Bushovo prohlášení pobouřilo pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Podle něj by Pákistán provedl takovouto akci sám vlastními silami. "Nepovolili bychom to. Udělali bychom to sami," řekl pákistánský prezident.

Mušaraf patří ke klíčovým americkým spojencům v boji proti terorismu a informace pákistánských zpravodajců pomohly zabránit řadě atentátů i v Evropě, naposled chystané útoky na letadla letící z Británie do USA.

Pákistánská vláda navíc uzavřela dohodu s kmenovými vůdci ve Waziristánu při afghánských hranicích, že proti nim přestane útočit výměnou za to, že nebudou dál poskytovat úkryt členům Tálibánu a al-Kajdá.

Pákistánské bezpečnostní síly v Severním Waziristánu  zadržely podle čtvrtečních zpráv deset příslušníků afghánského radikálního hnutí Tálibán.

Reklama

Výběr článků

Načítám