Hlavní obsah

Brazilská sestra se podruhé nakazila novou mutací koronaviru, průběh byl horší

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janiero

Pětačtyřicetiletá zdravotní sestra se v Brazílii nakazila novou mutací koronaviru, která se v této jihoamerické zemi objevila. Již předtím prodělala covid-19, což vyvolává obavy, zda a jak moc prodělání nemoci chrání před nakažením novými mutacemi viru. Druhá infekce měla horší průběh než první, uvedli brazilští vědci z výzkumného ústava Nadace Oswalda Cruze.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Převážení nakaženého koronavirem do nemocnice v Manausu

Článek

Podruhé se zdravotnice z města Salvador nakazila v říjnu pět měsíců poté, co onemocněla covidem-19 poprvé. Tehdy u ní nákazu detekoval test 26. května 2020, když si stěžovala na průjem, bolesti svalů a slabost. Tehdy dostala kortikosteroid podávaný při astmatu, za tři týdny se uzdravila a neměla žádné přetrvávající problémy.

V říjnu ale měla obdobné potíže, tedy průjem, bolesti hlavy, kašel a bolest v krku a byla opět testována pozitivně na koronavirus. Její potíže se zhoršovaly, začala mít i potíže s dechem, nemohla se pořádně nadechnout, a taky trpěla nespavostí.

První případ nákazy mutací po prodělání covidu-19

Když experti z vědeckého ústavu Nadace Oswalda Cruze, citovaní deníkem Daily Mail, porovnali genetické sekvence virů odebraných v květnu a v říjnu, zjistili, že se od sebe liší, našli tam rozdíl na pozici 484, kde jedna bílkovina nahradila jinou. Právě záměna E484K v oblasti, která popisuje s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, je typická pro brazilskou mutaci. Změna se týká proteinu ve vázací zóně RBD.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Lidé před nemocnicí v brazilské Manausu čekají na zprávy o svých blízkých hospitalizovaných s covidem-19

Žena je prvním zdokumentovaným případem, kdy se člověk nakažený původní variantou viru podruhé nakazil brazilskou novou variantou, která by mohla být nebezpečnější: „Analýza mutace ukazuje poprvé případ opakované infekce variantou s mutací E484K v místě (popisujícím) klíčovou část receptoru vázací domény. Vypadá to, že zesiluje spojení mezi s-proteinem a napadenou buňkou.“

Počítalo se přitom, že prodělání covidu-19 by mělo lidi chránit před opakovanou nákazou koronavirem nejméně tři měsíce, ale spíše i více než půl roku. Sestra se však nakazila novou mutací, které se objevila v Jižní Americe a liší se od britské i jihoafrické. Všechny tyto mutace se ale objevují v oblasti genetického kódu popisujícího s-glykoprotein.

Vědci z výzkumného ústavu Nadace Oswalda Cruze v Riu de Janiero varovali, že mutace v genetickém řetězci RNA u nové varianty by mohly zvýšit riziko opakované infekce koronavirem SARS-CoV-2.

Vědci z výzkumného ústavu Nadace Oswalda Cruze v Riu de Janiero varovali, že mutace v genetickém řetězci RNA u nové varianty by mohly zvýšit riziko opakované infekce koronavirem SARS-CoV-2.

Dobrou zprávou je, že se žena uzdravila a test z 23. listopadu ukázal, že má protilátky proti novému kmenu.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Rychlotesty distribuované v brazilském Niteroi

Horší průběhy u mutací obecně nehrozí, jen se rychleji šíří

V obavách z rozšíření brazilské mutace zakázala britská vláda od minulého týdne všechny lety z Jižní Ameriky, Panamy a Portugalska, aby zabránila šíření této varianty. Anglický úřad veřejného zdraví zatím nedetekoval žádný případ jihoamerické mutace v Británii, list ale s odvoláním na jeden zdroj z vědeckých kruhů uvedl, že je docela pravděpodobné, že už ve Spojeném království je.

Británie zakáže cesty z Jižní Ameriky a Portugalska

Evropa

Vědecký poradce vlády Patrick Valentine řekl, že „zatím nevíme, jak nová varianta ovlivní imunitu a účinnost vakcín“. „Není žádný důkaz, že by jakákoli z těchto variant způsobovala vážnější průběh nemoci. Změny, které vidíme u těchto variant, se týkají jen zvýšeného rizika přenosu,“ dodal ještě.

Jak na budou na brazilský kmen zabírat stávající vakcíny, podle něj ještě známo není, protože testy zatím probíhají. Před britskou ale ochrání. Podle jednoho z výrobců, Pfizeru, chrání jeho vakcína před britskou i jihoafrickou variantou.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

Mikrobiolog z univerzity v Readingu ale upozornil, že změny na s-proteinu a v RBD mohou snižovat účinek vakcíny, protože protilátky vytvořené v těle po očkování budou virus hůře eliminovat. Napojují se na jeho s-protein a obsadí tak místo, jímž by se napojil na buňky v těle.

Reklama

Výběr článků

Načítám