Hlavní obsah

BP částečně omezila únik ropy, pod vodou se ale tvoří velká oblaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britskému koncernu BP se podařilo dostat alespoň částečně pod kontrolu únik ropy v Mexickém zálivu. Do netěsnícího otvoru v hloubce 1500 metrů o víkendu umístila speciální trubku, s jejíž pomocí ropu odsává do tankeru kotvícího nad vrtem. Současně se ale zjistilo, že ropa je v obrovském množství rozptýlena i pod hladinou.

Foto: Reuters

Ropa a plyn unikají z vrtu na dně Mexického zálivu na záběru podmořské kamery

Článek

Operaci s asi 1,6 kilometru dlouhou trubicí o průměru 15 centimetrů a zátkou na konci zahájili technici v pátek. Pomocí podmořských robotů ji dostali do 53centimetrového otvoru, odkud po výbuchu těžební plošiny Deepwater Horizon na mořském dně tryská ropa. V neděli začali ropu odčerpávat do tankeru na hladině.

Akci experti přirovnali k pokusu ucpat láhev s tryskající sodovkou brčkem, které má na konci korkový uzávěr.

Podle viceprezidenta společnosti Kenta Wellse zatím nejde říct, kolik ropy se daří odsát. Profesor mechanického inženýrství na Riceově univerzitě v Houstonu Satish Nagarajaiah citovaný Reuters však tvrdí, že trychtýř pravděpodobně nepojme víc než 20 procent ropy.

Oblaka ropy ve vodě

Vědci v neděli upozornili, že ropa, která je na hladině, je jen část katastrofy. Obrovská oblaka, v nichž největší má na délku 16 kilometrů, jsou i pod hladinou. Může za ně zřejmě chemikálie, kterou BP používá na rozprašování ropy. Dosud technologii považovala za úspěšnou.  [celá zpráva]

Jazyky jsou v hloubce 700 až 1300 metrů pod hladinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám