Hlavní obsah

Uniklé ropy v Mexickém zálivu je mnohem více, většina zůstává pod hladinou

Právo, CNN, Jiří Roškot

Zatímco společnost British Petroleum (BP) se dál pokoušela roboticky zavést potrubí hluboko do havarovaného vrtu v Mexickém zálivu, vědci oznámili, že většina uniklé ropy se shlukuje pod hladinou do obřích jazyků, které vytvářejí celé mrtvé zóny.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ropa u pobřeží ostrova Freemason

Článek

„V hlubokých vodách je šokující množství ropy, nepoměrně víc, než kolik lze vidět na hladině,“ citoval list The New York Times Sammanthu Joyeovou z Georgijské univerzity, která na výzkumné lodi Pelican sonduje s kolegy vody zálivu. Joyeová  varuje: ropné jazyky odnímají okolní vodě až 30 procent kyslíku a vytvářejí v moři zóny bez života.

Množství uniklé ropy od výbuchu těžební plošiny Deepwater Horizon 20. dubna odhadované vládou a BP na 16 tisíc tun, je patrně mnohem větší. Jedna z mnoha ropných  enkláv je 16 kilometrů dlouhá, téměř pět km široká a 90 metrů tlustá.

Ropa je až 1300 metrů pod hladinou

Tyto ropné jazyky zatím plují v hloubce od 700 až skoro 1300 metrů, tedy asi jen dvě stovky metrů nad mořským dnem. Experti to vysvětlují vpouštěním chemického rozpouštědla ve velkém do ropy přímo v ústí vrtu. Ten látku štěpí do kapének drobných natolik, že už nestoupají k hladině, anebo jen velmi pomalu.

To je společně s masivním sprejováním skvrny na hladině zřejmě hlavní příčinou, proč surovina neudeřila na pobřeží ve formě očekávané husté černé vrstvy, ale jen tenkého mastného filmu, soudí vědci.

„Teď to vypadá, jako by se ropa pohybovala na jihozápad,“ řekl Vernon Asper z  Univerzity jižní Mississippi, rovněž člen badatelské posádky lodi Pelican.

Vodítko do nejistoty kolem chování uniklé suroviny nabídl model Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA). Podle něj se 35 procent ropné skvrny vypařilo, takže v moři by mělo podle nižších vládních odhadů být „jen“ asi devět tisíc tun suroviny, přičemž z vrtu vytéká dalších přinejmenším asi 714 tun denně.

Mezitím americká vláda žádá od šéfa koncernu BP Anthonyho Haywarda ujištění, že se při odškodňování subjektů postižených únikem nebude dovolávat zákonem daného stropu 75 miliónů dolarů (1,54 mld. Kč) a že dostojí svým veřejným prohlášením o plné odpovědnosti firmy za havárii a vzniklé škody. Ty už experti odhadují řádově v miliardách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám