Hlavní obsah

Bojovník al-Káidy se přiznal k teroristickým činům, které spáchal jako nezletilý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guantánamo

Kanaďan Omar Khadr vězněný na americké základně v Guantánamu se přiznal ke všem pěti obviněním z terorismu, které zahrnují i vraždu. Přiznání je součástí dohody s vyšetřovateli a mělo by čtyřiadvacetiletému muži pomoci k mírnějšímu trestu za činy, které spáchal před osmi lety, kdy mu bylo teprve patnáct. Původně mu hrozilo doživotní vězení, napsala agentura Reuters.

Článek

Khadr, který je nejmladším vězněm v Guantánamu, se přiznal, že spolupracoval s teroristickou sítí al-Káida a zabil granátem amerického vojáka v Afghánistánu. Dopustil se prý toho v roce 2002, kdy mu bylo 15 let. Krátce poté Američané Khadra zajali.

Podrobnosti dohody s vyšetřovateli nebyly v pondělí zveřejněny. Už dříve ale Khadrovi právníci tvrdili, že by Kanaďan podle dohody strávil ještě další rok ve věznici v Guantánamu a následně sedm let v kanadském vězení.

Khadr je teprve pátým zajatcem z Guantánama, kterého americké vojenské soudy shledaly vinným. Ve věznici, kterou Američané zřídili po teroristických útocích z 11. září 2001, se přitom vystřídalo kolem 800 vězňů, dodnes jich tam zůstává asi 180.

UNICEF v Khadrovi vidí spíše oběť

Proces s Khadrem ale kritizovali mnozí zastánci lidských práv. Šéf Dětského fondu OSN (UNICEF) Anthony Lake prohlásil, že Kanaďan spáchal zločiny jako patnáctiletý. Proto by se na něj mělo nahlížet jako na dětského vojáka, a tedy jako na oběť konfliktu, ne jako na podezřelého. Zvláštní vyslankyně OSN pro děti ve válečných konfliktech Radhíka Kúmarasvámíová prohlásila, že to je poprvé od druhé světové války, co bylo za válečné zločiny souzeno dítě.

Také obhajoba tvrdila, že Khadr je sám obětí. K práci pro al-Káidu ho prý přinutil jeho otec Ahmad Said Khadr, který teroristickou síť údajně financoval. Khadr starší zahynul v Afghánistánu v roce 2003 při náletu amerického bezpilotního letadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám