Hlavní obsah

Bidenovy reformy torpédoval spolustraník

Obří investiční balík ve výši 1,85 bilionu dolarů (41,5 bilionu korun) je vlajkovou lodí administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Jeho schválení však nyní uvázlo na mrtvém bodě poté, co se proti němu veřejně postavil prezidentův spolustraník. Klíčový zákon přitom demokraté nemají šanci bez hlasu senátora Joea Manchina prosadit.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Demokratický senátor Joe Manchin

Článek

Bílý dům už dal v ostré reakci najevo své zklamání.

„Nemohu prostě pro tento zákon hlasovat, nemohu. Pokusil jsem se o vše, co bylo v lidských silách, ale nemohu… Prezident pracoval svědomitě, výborně se s ním pracuje. Věděl, že mám výhrady a jaké s tím mám problémy,“ řekl nyní televizi Fox News Manchin.

Budeme na něj dále vyvíjet tlak a uvidíme, zda názor znovu změní, splní své původní závazky a své slovo
Jen Psakiová, mluvčí Bílého domu

Dodal přitom, že nemůže hlasovat pro zákon, který by nebyl schopen obhájit před svými voliči.

Miliardy na zelenou politiku i pro rodiny

Manchinovi vadí plánované obří výdaje i tak rychlý ústup od fosilních paliv, neboť jeho domovská Západní Virginie je silně spjatá s uhelným průmyslem.

Bidenova administrativa chce zlevnit elektromobily a zbudovat půl milionu nabíjecích stanic

AutoMoto

Rozsáhlý zákon počítá s výrazným rozšířením systémů veřejné zdravotní péče, vzdělání, podpory bydlení a rodin, stejně jako s financováním přechodu k bezemisní ekonomice.

Mimořádné výdaje chce vláda pokrýt stanovením minimální daně pro podniky a zvýšením odvodů pro nejbohatší Američany. Návrh mimo jiné obsahuje plán plošného nároku na bezplatné školky a první stupeň vysokoškolského vzdělání či placenou rodičovskou dovolenou.

Návrh zákona ale také obsahuje druhou, větší tranši financování Bidenova eko balíku Green New Deal včetně rozšířených dotací pro větrnou a solární energii, stejně jako pro elektromobily. Po první tranši, schválené již na podzim, vyčleňuje nový návrh na zelenou politiku dalších 555 miliard dolarů, podotkl magazín Forbes.

Biden podepsal zákon o masivních investicích do infrastruktury

Amerika

Tento velký balík schválila Sněmovna reprezentantů už v listopadu hlasy demokratů, kteří dolní komoru sněmovny ovládají. V Senátu však mají nejtěsnější možnou většinu, a tak demokraté potřebují hlasy všech svých padesáti senátorů včetně Manchina. Ten dával najevo své výhrady dlouhodobě, až dosud však nebylo jasné, jak by nakonec hlasoval.

Bílý dům jeho oznámení přijal trpce i proto, že pozice Manchina a Bidenovy administrativy se prý minulý týden při vyjednávání podařilo přiblížit.

Bidenova mluvčí Jen Psakiová tak Manchina zkritizovala za „náhlý a nevysvětlitelný obrat“ a dodala, že boj o tento zákon je příliš důležitý, než aby ho administrativa vzdala.

Biden má v Bílém domě nového psa

Amerika

„Najdeme způsob, jak pokročit dále příští rok,“ řekla Psakiová. Podle ní Manchin svým rozhodnutím porušil závazky dané prezidentovi a demokratům v Kongresu. „Budeme na něj dále vyvíjet tlak a uvidíme, zda názor znovu změní, splní své původní závazky a své slovo,“ avizovala Psakiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám